Aardappeloogst 2023

vorst gras

Nieuws Aardappelen

Restant aardappeloogst verloren door vorst

Terwijl een groot deel van Nederland gegrepen is door schaatskoorts, na enkele dagen met matige vorst, heeft menig aardappelteler wat anders aan zijn hoofd. Enkele duizenden hectares consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen zat voor de huidige vorstperiode nog in de grond. Het grootste gedeelte van deze oppervlakte kan als verloren worden beschouwd.
11 Januari 2024
vorst winter

Analyse Aardappelen

Vorst kan afrekenen met gewassen op het land

Het kwik duikelt vanaf komend weekeinde naar beneden tot enkele graden onder nul. Dat is slecht nieuws voor de 6500 hectare suikerbieten die nog op het land staan. Ook voor het resterend aardappelareaal dat nog in de grond zit is het slecht nieuws.
5 Januari 2024
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Alle wetmatigheden in de aardappelsector getart

Weer of geen weer, de aardappelen moeten uit de grond. Zeker nu de fysieke markt vast noteert en de termijnmarkt een significante stijging heeft doorgemaakt doen telers er alles aan om zoveel mogelijk product op het droge te krijgen. Daarbij nemen ze noodgedwongen genoegen met de verre van ideale weersomstandigheden. Een positieve aardappelmarkt helpt als motivator om het toch te proberen.
4 December 2023
aardappelbewaring

Nieuws Aardappelen

Verschil tussen theorie en praktijk bij Belgische oogst

In theorie haalt België dit jaar een topoogst aan consumptieaardappelen binnen, maar in de praktijk ligt dat heel anders. Ruim een half miljoen ton aardappelen zaten half november nog in de grond en de bewaarplaatsen waren minder gevuld dan een jaar eerder. Er heerst grote onzekerheid over dit resterende volume.
28 November 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Is het laatste hoofdstuk van oogst 2023 geschreven?

Kijkend naar de weersverwachtingen voor deze week kan het laatste hoofdstuk voor oogst 2023 weleens zijn geschreven. Zeker met de komst van een winters weertype. Afgelopen week is weer een berg (rooi)werk verzet, maar voor ruim een miljoen ton aardappelen is de situatie zeker spannend.
27 November 2023
nat sloot

Nieuws Aardappelen

Belgische teler raakt tussen wal en schip

Belgische aardappeltelers, en dan met name die in de Westhoek, hebben te kampen met grote problemen. Veel van hun aardappelen zitten nog in de grond en de kans dat deze gerooid worden, neemt steeds verder af. Anderzijds hebben de meeste boeren wel een contract met leververplichting afgesloten.
20 November 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

De huidige prijsstijging heeft twee gezichten

Het besef dat een (significant) deel van de aardappelen in de grond blijven zitten dit najaar komt bij steeds meer mensen in de Europese aardappelsector. Een neveneffect is dat dat voor een opwaartse prijsbeweging zorgt. Die stijging heeft ook een ander gezicht. Marktanalist Niels van der Boom legt uit hoe dat zit.
13 November 2023
aardappelen aardappeloogst Innovator

Nieuws Aardappelen

Zo verloopt de oogst in 9 Europese landen

Heel Noordwest-Europa worstelt met het laatste deel van de aardappeloogst na de vele neerslag in oktober en november. Koning Winter deelt ondertussen de eerste speldenprikjes uit. In Zuid- en Centraal-Europa is de oogst goed afgerond maar wel getekend door droogte dit seizoen.
13 November 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox