Agrifoto

Analyse Peen

Oogst bewaarpeen tot op heden: nat, natter, natst

10 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Droge dagen zijn een zeldzaamheid deze herfst. Daar komt als we de weerberichten mogen geloven de komende week nog geen verandering in. Voor zowel telers als spoelers is deze herfst een hele beproeving.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We zitten in november en er is nog nauwelijks peen voor de bewaring gerooid. Niet verwonderlijk dat sommige telers alles uit de kast trekken om toch wat te doen. Als op een spaarzame droge dag het ergste water maar een beetje is door gezakt, wordt een poging gewaagd toch maar te rooien. Trekkers worden groter en ook de rooitechniek staat niet stil maar in een herfst als deze blijkt dat er op een gegeven moment toch grenzen zijn aan wat mogelijk is.

De filmpjes en foto's van trekkers en wagens die tot de buik door de modder gesleurd worden en van peenrooiers die vast zitten worden gretig via de sociale media gedeeld. Het zijn vooral telers die gevoelig zijn voor dit soort plaatjes en die er vanuit gaan dat prijzen wel zullen stijgen. Wie wil immers onder deze omstandigheden rooien en hoeveel peen gaat er verloren door de nattigheid?

Afwachten
Spoelers zijn echter voorzichtig om wat vast te leggen. Voor directe levering, gelijk verwerken en zo snel mogelijk weg durven of moeten spoelers wel kopen maar door beperkte vraag uit het buitenland is die druk niet groot. Peen kopen voor de lange bewaring is niet of nauwelijks aan de orde. Op heel wat percelen staat of heeft de peen met de voeten in het water gestaan. Dat komt de kwaliteit en bewaarbaarheid niet ten goede. Sommige telers rooien misschien wel tegen beter weten in peen voor de bewaring. Of dat goed komt daar wordt door insiders aan getwijfeld. Nat rooien en niet zelden met regen op de hand kan bijna niet goed gaan. De kans is reëel dat zulke partijen over maand noodgedwongen als nog weg moeten.

De handel in peen loopt moeizaam. De DCA Notering voor zowel b-, als c-peen blijft onveranderd ten opzichte van vorige week op €14 tot €16 per 100 kilo. In de praktijk valt het voor telers en spoelers niet mee elkaar te vinden. Spoelers zien de moeizame export en hoeven niet zo nodig en veel telers vinden de huidige prijs van circa €15 te laag om een perceel compleet te verwoesten bij de oogst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden