Het is nat. Dat is geen nieuws, maar dat blijft wel het gesprek van de dag in peentelend en akkerbouwend Nederland. Op een spaarzame droge dag als vandaag (vrijdag 17 november) is het dan ook gelijk alle hens aan dek.
De grote hoeveelheden regen die afgelopen maand zijn gevallen laten letterlijk en figuurlijk diepe sporen na in het land. De oogst gaat ronduit moeizaam en een paar sleeptrekkers achter de hand, is in de meeste gevallen geen overbodige luxe. Voor telers is het een dilemma. Drukken we door en gaan we toch maar rooien met alle structuurschade van dien of wachten we op een drogere periode met het risico dat dan ook gelijk de vorst invalt?
Bewaring
Onder te natte omstandigheden rooien blijft ook voor de kwaliteit van de peen niet zonder gevolgen. "Af en toe zie je vrachten voorbij komen waar meer grond dan peen in een kist zit", aldus een handelaar. "Als het echt te gek wordt dan stoppen we ook weer." Bij telers met een eigen bewaring zit daar wel een risico. Een spoeler of andere koper die de peen in een eigen bewaring zet, is net iets kritischer dan een gemiddelde boer. Zeker nu er nog maar weinig peen veilig binnen staat, ziet de markt er gedurende het bewaarseizoen veelbelovend uit. De verleiding als telers is groot toch door te duwen met de oogst, alleen dichtgesmeerde en zeiknatte peen is niet te bewaren. Als het tegenzit kunnen die partijen de markt de komende weken nog wat verstieren.
De DCA notering voor zowel b- als c-peen komt deze week uit op €16 tot €18 per 100 kilo. Sommige spoelers zijn ver ingeteerd op de werkvoorraad en moeten wel de boer op om peen binnen te krijgen. Telers waren zeker begin deze week terughoudend in verband met de regen en dat vertaalt zich in de stap die de notering deze week omhoog heeft gezet.