Jesse Weustenenk (28) is bedrijfsleider bij WH-Potato in het Gelderse Hengelo. Jesse volgde de cursus van de Spuit Academie. In dit artikel vertelt hij over zijn toekomstvisie op gewasbescherming en hoe de cursus hieraan heeft bijgedragen.
De cursus van de Spuit Academie bestaat uit zes cursusdagen door heel Nederland in januari en februari. De cursisten verdiepen zich in innovatieve gewasbeschermingstechnieken en krijgen vijf punten voor de spuitlicentie. Er is een mogelijkheid om een subsidie van 85% te krijgen, ook voor agrarische ondernemers.
Kun je wat meer vertellen over het bedrijf waar je werkt?
"Ik ben bedrijfsleider bij WH-Potato in Hengelo in Gelderland. Het is een akkerbouw bedrijf gespecialiseerd in pootgoed en aardappelen. Het bedrijf heeft ruim 200 hectare pootgoed en 150 hectare consumptieaardappelen. Daarnaast telen we nog ongeveer 70 hectare bieten en wat tarwe."
Zijn er specifieke uitdagingen op het gebied van gewasbescherming die je tegenkomt?
"Momenteel staan we voor specifieke uitdagingen door de steeds beperktere beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Het wordt steeds complexer om het volledige plaatje voor het hele seizoen rond te krijgen. Bovendien ervaren we op het platteland een toename van nieuwe bewoners, die vaak een andere kijk op gewasbescherming hebben dan wij. Dit kan soms voor enige wrijving zorgen. Door het verminderde gebruik van middelen zijn we genoodzaakt vaker te spuiten met minder effectieve middelen, wat resulteert in het vaker gebruiken van de spuitmachine in het gewas. Waardoor de omgeving denkt: daar komt hij alweer met de spuitmachine. We streven ernaar om actief het gesprek aan te gaan door vragen te beantwoorden en informatie te delen met de bewoners. De Spuit Academie heeft me geholpen in het verbeteren van deze communicatieve vaardigheden naar bewoners."
Hoe kijk je naar gewasbescherming in de toekomst?
"Het afgelopen teeltjaar met alle uitdagingen rond phytophthora, staat nog vers in mijn geheugen. Daarom denk ik dat het heel belangrijk is om het gebruik van gewasbescherming in de benen te houden. Ik ben ervan overtuigd dat uitsluitend veredeling niet voldoende zal zijn. Voor de handhaving van voedselzekerheid blijft gewasbescherming onmisbaar. Dankzij de Spuit Academie heb ik geleerd dat we, naast het inzetten van chemische gewasbeschermingsmiddelen, ook meer aandacht moeten besteden aan biostimulanten als aanvulling. Hierdoor kunnen chemische middelen effectiever worden ingezet en tegelijkertijd kunnen we de dosering verlagen."
Wat is de reden dat je mee hebt gedaan aan de cursus van de Spuit Academie?
"Ik hoorde positieve verhalen over de cursus via oud-collega's. Met name de communicatie naar bewoners in de omgeving vond ik interessant om meer over te leren. Daarnaast was de technische kennis een belangrijk aspect. Op dit moment veranderen de richtlijnen voor spuittechnieken snel en het is niet eenvoudig om alles zelf bij te houden. De cursus biedt een goede herhaling en uitleg van alle technieken en doppen. Door de praktijkles bij Aeres krijg je ook echt een beeld van de verschillende technieken en doe je praktische ervaring op."
Zelf ook meedoen aan de cursus van de Spuit Academie, vijf licentiepunten verdienen en alles leren over innovatieve technieken voor gewasbescherming? Meld je dan nu aan. Een subsidie van 85% is mogelijk op de cursus. Voor meer informatie klik hier.