Agrifoto

Analyse Peen

Langzaam maar zeker wordt de strijd gestreden

1 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is een hele strijd, maar beetje bij beetje komt de peen uit de grond. Tot veel aanbod leidt dat overigens nog niet direct. Deze week is er wel wat meer vraag naar gespoelde peen en dat zorgt voor reuring ondanks dat er weinig op de boer wordt gekocht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de vorst die voorspeld werd valt het tot nu toe mee. Schade aan de peen wordt nauwelijks waargenomen en het grootste ongemak is dat 's ochtends pas wat later begonnen kan worden. Het lukt bij veel telers nog om met de klemband te rooien, maar de nachtvorst doet de stevigheid van het blad geen goed. Hoe de peen die gerooid is in de kisten komt, is weer een tweede. Op sommige plekken belandt er meer grond dan peen in de kisten. "Als dat goed komt hoeven we nooit meer ergens naar te kijken", volgens een handelaar.

Vraag trekt aan
Telers zijn snel geneigd de peen de bewaring in te rijden als een bod dat ze af land krijgen ze niet zint. Helaas is niet alle peen daar goed genoeg voor. Dat er problemen voor de dag gaan komen uit de koeling staat bijna vast. Dat zou de komende tijd voor extra dwingend aanbod kunnen zorgen. Voor de directe levering wordt niet eens heel veel handel gedaan. Sommige spoelers hebben orders voor Oost-Europa en proberen die in te vullen met peen die misschien beter niet de bewaring in kan. Onder telers is daar alleen niet bijster veel belangstelling voor. België houdt zich tot op zekere hoogte nog wat afzijdig. Met de overstromingen in het zuidwesten van het land (waar de meeste Belgische peen wordt geteeld) zou je misschien verwachten dat ze volop in Nederland kopen. Zeker in het zuidwesten van Nederland kopen Belgische spoelers in. Een factor om rekening mee te houden, maar dat ze heel Nederland leeg kopen is bepaald niet het geval.

De DCA notering voor b-peen is deze week met €1 gestegen naar €18 tot €20 per 100 kilo. C-peen steeg met €2 naar €18 tot €22 per 100 kilo. Er wordt ook peen voor lagere prijzen verhandeld, maar daarbij kun je twijfelen over de kwaliteit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden