Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische markten blijven redelijk in evenwicht

6 December 2023 - Jesse Torringa - 9 reacties

De vorst en sneeuw van afgelopen dagen maken het restant van de peenoogst er niet makkelijker op. In de bewaring wordt gewaakt voor de kwaliteit. De biologische tafelaardappelmarkt zit stevig in het zadel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biologische peenoogst staat momenteel vooral stil en stond de afgelopen week in het teken van vorst. De kwaliteitschade door vorst is naar verwachting beperkt gebleven, maar het loof kan in de regio's waar het langdurig of harder heeft gevroren een tik hebben gehad. Tot op heden werd er vooral geadviseerd om met de klembandrooier aan de slag te gaan om zo min mogelijk kans op schade aan de peen te hebben, maar na de vorst is dat misschien niet meer mogelijk. Dat samen met de nattigheid en grond die in de kist komt, zorgt niet bepaald voor het etiket 'geschikt voor de langere bewaring'. Daarnaast is het maar de vraag of de peen er überhaupt uitkomt, want hoewel de temperatuur toeneemt, wordt er ook weer neerslag verwacht.

Hoeveel peen zich nog op het land bevindt, is lastig te zeggen volgens insiders. Het is wel duidelijk dat een deel tijdens de oogst is achtergebleven op het land en verloren is gegaan. Daarnaast blijven de zorgen over de kwaliteit in de schuur aanhouden doordat de peen moeilijk droog te krijgen is, wat dan ook niet overal goed gaat.

Het ruime aanbod van peen dat direct afgeleverd werd, heeft niet voor een overaanbod gezorgd in de afgelopen periode. Afzet van biologische peen vindt redelijk zijn weg en ook andere landen tonen belangstelling, waaronder Frankrijk. Op langere termijn klinkt de stemming ook positief wat betreft afzet. De DCA-indicatieprijs voor biologische peen is gelijk gebleven deze week. Dat komt vooral omdat er nauwelijks transacties zijn gedaan. De DCA-indicatieprijs noteert €29 tot €35 per 100 kilo.

Biologische aardappelmarkt
De overwegend positieve stemming op de biologische tafelaardappelmarkt blijft aanhouden. De afzet loopt op het moment redelijk door en zal na de jaarwisseling naar verwachting verder toenemen. Het is de laatste jaren weleens anders geweest met de export van biologische aardappelen, maar dit jaar is er sprake van redelijk wat interesse van een breed aantal bestemmingen. Hoewel bij de telers het gros van de aardappelen in de bewaring zit, is de oogst net als bij de gangbare teelt nog niet volledig afgerond. Wel gaat het om de laatste procenten van het areaal. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen blijft deze week gelijk op €50 tot €60 per 100 kilo.

De biologische uienmarkt draait met de afzet geen bijzondere volumes op het moment. Het is rustig maar net zoals bij de biologische aardappelmarkt is er wel vertrouwen op een plus in de tweede seizoenshelft, onder telers en sorteerders. Dat heeft deels te maken met de mindere opbrengst en kwaliteit, maar ook met de afzetmogelijkheden voor export na de jaarwisseling. Gevoelsmatig begint de markt op termijn toch wat in beweging te komen. Het prijsverschil tussen de partijen blijft wel zeer groot en is afhankelijk van de kwaliteit, maatsortering, maar ook de bestemming. De DCA-indicatieprijs neemt licht toe en komt uit op €47 tot €55 per 100 kilo, met de opmerking dat er weinig transacties worden gedaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox