Lokale weerdata is voor loonwerker- en akkerbouwer Gjalt Cazemier onontbeerlijk. Op 900 hectare worden onder andere aardappelen en uien verbouwd. "We krijgen steeds vaker te maken met zeer lokale stortbuien, zoals dit voorjaar op onze uien. Doordat we wisten waar de regen viel konden we ingrijpen en zo 20 hectare redden."
Zelfs eind november is het nog een drukte van belang bij akkerbouw- en loonbedrijf Sandee in het Groningse Onstwedde. De drie vierrijige bunkerrooiers op rupsen ploeteren moeizaam door het land om zetmeelaardappelen te rooien, de bietenrooier heeft nog veel hectares weg te werken en ook de maïshakselaar is nog op stap. In de werkplaats zijn monteurs ondertussen al bezig met het winteronderhoud, mits ze niet worden weggeroepen voor een lossleepklus.
Iedere dag kijken in de app
"Hoeveel millimeter er nu valt maakt niet meer uit, het is gewoon veel te nat", verzucht Cazemier. "Normaal gesproken kijk ik ieder dag in de app van AgroExact hoeveel neerslag waar is gevallen. Nu maakt dat allemaal niet meer uit." Naast het eigen akkerbouwbedrijf worden ook veel werkzaamheden in de akkerbouw en veehouderij uitgevoerd voor derden. Cazemier is verantwoordelijk voor de planning en administratie op het bedrijf dat hij runt met zijn schoonfamilie. "Lokale weerdata is voor mij als planner cruciaal. Voorheen reed ik uren rond om te beoordelen welke percelen geschikt waren om te bewerken. Nu kijk ik in de app en ga veel gerichter te werk. Dat scheelt enorm veel tijd."
Ondanks de slechte weersomstandigheden is het de medewerkers van Sandee gelukt om de bewaarschuur te vullen met 6.000 ton zetmeelaardappelen. "Daar hebben we 3,5 week over gedaan, terwijl het rooien vorig jaar zes dagen in beslag nam", blikt hij terug. "Nog niet alle aardappelen zijn van het land. Ook ligt er nog een klein areaal uien."
20 hectare uien gered
Het grootste gedeelte van de 100 hectare zaaiuien is gelukkig onder goede omstandigheden geoogst dit najaar. In dat gewas was het vooral in het voorjaar spannend. Cazemier: "Vlak na het zaaien viel er in korte tijd 100 millimeter regen, waardoor het land volledig blank kwam te staan. We hebben een bus volgeladen met spades en laarzen en met elkaar gered wat er te redden viel. Een goede zet – zo bleek achteraf – want het heeft wel 20 hectare uien gered. Deze percelen liggen 20 kilometer van ons bedrijf af. Op afstand de neerslaghoeveelheid in kunnen zien heeft dit jaar het verschil gemaakt."
Voor het beregenen van de uien staan twee beregeningshaspels klaar. Ook dan vertrouwt Cazemier op de weerdata van AgroExact. "Ik bepaal welk perceel het eerste aan de beurt is om te beregenen. De grond die wij bewerken ligt ongeveer in een straal van 20 kilometer rond ons bedrijf. Je kunt onmogelijk overal tegelijkertijd gaan kijken. Een volgende stap is het gebruik van bodemsensoren. AgroExact biedt die wel aan, maar wij gebruiken ze nog niet."
Uitgebreid netwerk
Waar de akkerbouwer-loonwerker veel baat bij heeft, is het uitgebreide netwerk van weerstations. "Toen we begonnen waren we één van de eerste gebruikers, maar AgroExact heeft goed zijn best gedaan", lacht hij. "Ik kan in een oogwenk zien hoeveel water bij mijn collega's gevallen waar wij ook percelen in de buurt hebben liggen. Het helpt ook in het loonwerk. Voorheen vroeg je de boer of het land bekwaam was en dan bleek achteraf dat de omstandigheden toch tegenvielen en je niet aan de gang kon. Nu kom je niet meer voor verrassingen te staan. Andersom geldt dat trouwens ook. Het kan best dat een bepaalde regio minder water kreeg, waardoor je snel uit kunt wijken."
Sandee koos bewust voor een station van AgroExact. "Het concept waarbij het station eigendom blijft van de aanbieder en je zelf alleen een jaarabonnement betaalt, sprak ons erg aan. Is er iets mis mee, dan wordt het snel opgelost. Ons station is preventief vervangen omdat hij volgens AgroExact niet goed functioneerde. Heb ik een vraag, dan zijn ze telefonisch snel bereikbaar en volgt er altijd wel een oplossing."
Geen missers
Cazemier raadt collega-loonwerkers aan om ook abonnee te worden, waarbij je ook een eigen station ontvangt. "Wanneer je moet vertrouwen op de regenmeter van een boer weet je nooit precies of het klopt. Mijn ervaring is dat er snel iets misgaat omdat een meter bijvoorbeeld niet op tijd is geleegd. Met de data van AgroExact beschik ik altijd over de juiste weerdata op lokaal niveau."