Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

18 December 2023 - Niels van der Boom

Aardappelcoöperatie Agrico uit Emmeloord schrijft over dit jaar een omzet die voor het eerst dit seizoen door de €400 miljoen heen gaat. Een recordbedrag van €233 miljoen is aan de leden uitbetaald. Zowel de verkoop van pootgoed- als consumptieaardappelen leverde meer euro's op. Dat is te danken aan de fors hogere aardappelprijzen. Ook in het buitenland werd meer verdiend door de dochterbedrijven.

De coöperatie behaalde een geconsolideerde omzet van €409,75 miljoen over seizoen 2022/23. Dat is €66,62 miljoen meer dan vorig seizoen, wat tevens het oude record was. Het exploitatiesaldo (de brutowinst) daalde wel, van €2,27 naar €1,53 miljoen. Het eigen vermogen is met €1 miljoen afgenomen, maar ook het aandeel vreemd vermogen kromp van ruim €40 naar €34 miljoen. Het aandeel achtergestelde leningen steeg van €6,7 tot €10,8 miljoen.

Meer volume, maar vooral hogere prijzen
De omzet uit pootgoed lag circa €34 miljoen hoger dan in het jaar ervoor (+16%). Bij consumptieaardappelen was dat €19 miljoen (+50%). Dat is vooral te wijten aan de hogere aardappelprijzen en niet zozeer aan het volume. Het pootgoedareaal bleef bij Agrico vorig seizoen vrijwel ongewijzigd op 14.733 hectare. In totaal werd 555.900 ton aardappelen geleverd. Dat is 54.200 ton meer dan in seizoen 2021/22. Het areaal consumptieaardappelen daalde wel met 17% tot 1.991 hectare. Ook het volume kromp licht. Het aantal bedrijven dat lid is van de coöperatie daalde eveneens (met dertien stuks). Het aantal leden met 65.

Agrico heeft ook met hoge kosten te maken. Vooral dankzij de inflatie en kosten voor transport en logistiek.

Investeren in duurzame pieper
Ook bij 's lands grootste pootgoedcoöperatie kwam het woord 'duurzaam' voorbij. In dit geval de ontwikkeling van duurzame rassen om in de toekomst ook te kunnen groeien. Daarvoor investeert het bedrijf in uitbreiding van zijn laboratoriumfaciliteiten. Door moderne veredelingstechnieken toe te passen kunnen nieuwe rassen worden ontwikkeld.

Verder werd tijdens de centrale ledenvergadering officieel het stokje overdragen door Jan van Hoogen aan Mark Zuidhof. Hij werd dit najaar al benoemd tot algemeen directeur. Van Hoogen was sinds 1989 werkzaam voor Agrico en daar tien jaar lang het gezicht van. Voorzitter Adrie Vermeulen droeg tegelijkertijd zijn functie over aan de Noord-Hollandse pootgoedteler Johan Barendregt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Nieuws Aardappelen

Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden