Agrifoto

Analyse Peen

Telers met goede peen houden de deur dicht

2 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tussen vragen en krijgen wil nog weleens een verschilletje zitten. Dat hoort bij het onderhandelingsspel. Tussen wat sommige telers vragen voor peen en wat spoelers willen betalen is geen sprake van een verschilletje maar van een gapend gat. Wie gaat naar wie toe bewegen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kwaliteit van de peen komt bijna elke week terug en ook deze week kunnen we er niet omheen. Op heel veel peen die direct verhandeld wordt is het nodige aan te merken. Dat wil niet zeggen dat de peen slecht is, maar het zijn over het algemeen niet de kisten peen die nog een paar maanden te bewaren zijn. Welke partijen zich wel en niet goedhouden is lastig in te schatten. Daar hebben verschillende kopers al leergeld mee betaald dit seizoen.

Spanning 
Het aanbod van de mindere partijen drukt de stemming wat onder spoelers. Sommige telers blijven heel veel vertrouwen in de markt houden en vragen nu al recordbedragen. Voor grove peen is het zeker niet uitgesloten dat de grenzen verlegd gaan worden dit seizoen. Wat er normaal gesproken aan c-peen weggaat naar snijders komt niet overeen met wat er in de koeling staat. Voor b-peen zijn spoelers minder zeker van recordprijzen. Daar speelt export een belangrijkere rol en bestaat de kans dat klanten verder gaan zoeken als Nederland te duur gaat worden. De €500 per kist die door sommige telers moedig gevraagd wordt, is bij lange na nog niet aan de orde deze week.

De DCA notering voor zowel b- als c-peen blijft stabiel deze week. B-peen staat op €37 tot €43 per 100 kilo en c-peen op €38 tot €43. Veel handel is er overigens niet. Groot deel van wat er gedaan wordt valt buiten de kwaliteitsspecificaties en telers met fatsoenlijke peen houden de deur nog erg makkelijk dicht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden