Shutterstock

Analyse biologisch

Op biologische peenmarkt waait een andere wind

21 Februari 2024 - Jesse Torringa

Het gaat momenteel net even wat stroever op de biologische peenmarkt dan de afgelopen maanden. Het verschil in kwaliteit, dat behoorlijk uiteenloopt, blijft het belangrijkste onderwerp. Op termijn zijn er genoeg kansen voor goede peen. De biologische tafelaardappel- en gele uienmarkt blijft stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar biologische tafelaardappelen blijft goed overeind en naar verwachting zal dat de komende weken ook zo blijven. De tafelaardappelen vinden zowel hun weg in het binnen als buitenland en inmiddels is er al veel handel gedaan. Ondanks dat er al veel partijen zijn afgeleverd en verhandeld, blijft er aanbod komen van telers. Doorgaans liggen er kwalitatief redelijke partijen in de bewaring, maar de combinatie van het huidige marktniveau en de bewaarbaarheid zorgt ervoor dat er telers zijn die afscheid willen nemen. De prijzen blijven gelijk aan vorige week en zo komen de matige en zeer grove partijen uit op zo'n de €52 tot €60 per 100 kilo, terwijl zeer goede partijen met bepaalde rassen uitkomen op €70 à €72 per 100 kilo.

Waar het op de gangbare uienmarkt allemaal niet zo vlot verloopt, lijkt dat op de biologische gele uienmarkt toch wat beter te gaan met de afzet. Een insider geeft aan dat het aardig druk is met de afzet en dat er de afgelopen weken veel werk is verzet. Ondertussen willen telers die nog vrije gele uien hebben zitten deze moeilijk laten gaan. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien stijgt licht en komt uit op €68 tot €86 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering aan de onderkant en de grove maatsortering aan de bovenkant van deze bandbreedte. De kanttekening bij deze prijs is wel dat er weinig transacties zijn.

Andere wind op biologische peenmarkt
Op de biologische peenmarkt waait even een andere wind dan we de afgelopen maanden gewend waren. Kwaliteitsissues en een toch wat mindere vraag zijn hiervoor de reden. Van veel minder afzet is geen sprake volgens een insider, maar wel net even een tandje minder. Het aanbod met mindere kwaliteit peen, dat toch wel toeneemt in de bewaring, zorgt er daarnaast voor dat de werkvoorraden gevuld zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de al langer en eerder gemaakte vaste afspraken. 

De DCA-Indicatieprijs blijft hierdoor gelijk aan vorige week en komt uit op €40 tot €60 per 100 kilo, geleverd vanaf de teler. Voor goede partijen wordt tegen de €60 betaald, voor de mindere ga je al gauw midden in de €40 per 100 kilo. Op termijn zijn de kaarten anders geschud voor goede partijen in de bewaring. Daar liggen voldoende kansen om het kunstje van vorig seizoen te herhalen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden