Aanbod van matige peen die weg moet hangt als een grauwe sluier boven de peenmarkt. Samen met een matige export helpt dat de stemming niet. Dat wil niet zeggen dat er later in het seizoen geen opleving komt; maar eerst hierdoorheen.
Een nat jaar is voor telers doorgaans minder gunstig dan een droog jaar als het op prijsvorming aankomt. Dat daar op zijn minst een kern van waarheid in zit, bewijst de peenmarkt wel. Veel goede peen is niet voorhanden, daar is iedereen het wel over eens. Maar als er steeds kisten voor de dag blijven komen met peen die niet meer te houden is, bepaald dat toch de stemming.
Concurrentie ligt op de loer
Matige peen die gespoeld wordt helpt niet om marktaandeel te veroveren in Oost-Europa. Van wat slechts iets goed maken lukt helaas zelden. Duitsland is door kortere transportafstand in het voordeel ten opzichte van Nederlandse spoelers en Belgische spoelers hebben de kwaliteit beter op orde. Oost-Europese kopers kijken ook buiten de Europese grenzen. Egypte heeft de voet alvast tussen de deur en exporteerde al de nodige containers naar Europa. Als dat blijft bevallen lijkt er voor de gespoelde peen, voorlopig althans, een plafond in de markt gelegd.
Door de grote verscheidenheid in kwaliteit en bij relatief weinig handel is het ook deze week lastig een prijs samen te stellen. De DCA Notering blijft deze week stabiel op €35 tot €41 per 100 kilo voor zowel de b- als c-peen. Voor heel goede peen willen spoelers meer betalen dan de bovenkant van de notering, maar die peen wordt niet of nauwelijks aangeboden. De meeste handel wordt gedaan op de onderkant van de notering.
Klik hier voor de toelichting