Agrifoto

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

27 Februari 2024 - Jesse Torringa

Ondanks dat de kalender aangeeft dat het voorjaar naderbij komt, is dit niet terug te zien aan de karige handel in kunstmest. Veehouders en telers hebben een stuk minder ingekocht tot op heden. De beperkte vraag uit heel Europa in combinatie met de aardgasprijs die onlangs opnieuw sterk daalde, zet de prijzen van kalkammonsalpeterzuur (kas) en andere stikstofkunstmest onder lichte druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan elke mate van landwerk moet menig teler en veehouder met de huidige nattigheid niet denken op het moment. Het voorjaar met topdrukte in het landwerk is dan ook nog ver weg. De kunstmesthandel wordt er met die gedachte ook niet levendiger op. Exacte cijfers zijn er niet maar volgens insiders loopt de vraag naar kunstmest wel de helft achter op het langjarig gemiddelde. Normaal neemt de vraag zo vlak voor het voorjaar toe, maar ook nu blijft de vraag aanzienlijk ver achter.

Na de forse prijsdalingen van stikstofkunstmest aan het begin van vorig seizoen, stellen veehouders en akkerbouwers de aanschaf van kunstmest voor het aankomende seizoen opnieuw uit. Zij hopen op lagere prijzen en een herhaling van het voorjaar van 2023. Het verschil is wel dat de prijzen in januari, februari toen een stuk hoger lagen dan nu het geval is. In januari 2023 werd KAS nog verkocht voor zo'n €60 per 100 kilo en dat daalde in het voorjaar tot onder de €30 per 100 kilo, een halvering. De afgelopen maanden schommelde de prijs voor KAS rond de €33 á €35 per 100 kilo. De afgelopen weken is de prijs licht gedaald en staat momenteel op €31,80 per 100 kilo volgens de wekelijkse cijfers van Farmers4All.

Volgens insiders is een grote prijsdaling van stikstofkunstmest op dit moment niet reëel, maar de prijs van verschillende stikstofkunstmest staan wel onder lichte druk. Dat komt voornamelijk doordat de vraag ver achter blijft lopen. De handel tussen inkopers en Europese kunstmestproducenten is daardoor zeer beperkt, terwijl zij wel doorgaan met produceren. 

Daar komt nog een andere reden bij en dat zijn de dalende kosten voor het produceren van stikstofkunstmest. De belangrijkste factor die van invloed is op de kunstmestprijs, is de prijs van aardgas. Aardgas dient als grondstof voor stikstofkunstmest en is ook nodig tijdens de productie. De prijs is sinds november 2023 al dalende en bereikte afgelopen week zelfs een niveau van €23,00 per kuub, het laagste sinds het voorjaar van 2023. Hierdoor kan er tegen lagere kosten geproduceerd worden.

Kunstmestproducenten hebben daarentegen wel tegen hogere kosten kunstmest geproduceerd en hebben baat bij het behouden van het huidige prijsniveau.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden