Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

Vleugje voorjaar brengt boeren massaal op het land

11 Maart 2024 - Niels van der Boom - 2 reacties

Enkele dagen met oostenwind en zonneschijn hebben ervoor gezorgd dat akkerbouwers massaal het land op zijn gegaan. Het is voor velen de eerste mogelijkheid om zomertarwe te zaaien en een kunstmestgift te strooien. Veehouders zijn ondertussen druk met de drijfmest op het land te krijgen.

Met temperaturen in de dubbele cijfers en op veel plekken een stralend zonnetje was het even voorjaar in grote delen van Nederland. De grond grijst snel op, maar schijn bedriegt vaak nog. Wie in de grond graaft komt al snel kletsnatte klei of verzadigd zand tegen. De omstandigheden zijn net goed genoeg om de eerste gewassen te zaaien en poten of te bemesten.

Loonbedrijf Van Birgelen zaait in Posterholt op vrijdag 8 maart de eerste suikerbieten in Midden-Limburg. Foto: Agrifoto.nl/Aäron van Koesveld.

Uien en bieten in de grond
Op de Brabantse zandgrond werden in februari – tussen de buien door – al de eerste uien gezaaid. Afgelopen week was het ook de beurt aan de eerste suikerbieten. Onder andere in het Limburgse Posterholt en in de Hoeksche Waard werden suikerbieten gezaaid. Naast het zaaien van uien staat ook het planten van tweedejaars plantuien bij veel akkerbouwers op het programma. Zij hebben het plantgoed vaak al geruime tijd in de schuur staan. Februari bood nauwelijks kansen om het land op te gaan. Zeker in het zuidwesten niet.

Ook de wintergranen hebben op veel plekken hun eerste stikstofbemesting gekregen of er is een bespuiting uitgevoerd. Op de lichte klei en zandgronden is al wat drijfmest uitgereden voor de vroege teelten of voor het ploegen. Voor akkerbouwers een lucratieve business, gezien de bedragen die zij betaald krijgen, maar voor de veehouder een fikse financiële domper. 

Maaien voor het bemesten
Ook melkveehouders moeten op de meeste plekken nog drijfmest injecteren op grasland. Lang niet alle percelen, of delen van het perceel, zijn droog genoeg. De zeer zachte winter heeft ervoor gezorgd dat het gras – dat lang de winter in ging – is blijven groeien. Daarom moet soms eerst een snede worden gemaaid voor überhaupt de zodebemester in actie kan komen.

Hoe akkerbouwers ervoor staan elders in Europa wisselt per land. In België en Frankrijk is het opvallend nat, met aanhoudende neerslag, en zijn er minder kansen om het land op te gaan. In Duitsland en Engeland zijn de omstandigheden beter. Ook verder in Oost-Europa is het land vaak droog genoeg om de eerste werkzaamheden uit te voeren.

Het voorjaarsgevoel is maandag even verdwenen, maar keert later deze week weer terug. Dan lopen ook de temperaturen weer op tot zo'n 15 tot 16 graden. De westelijke stroming ligt momenteel ten zuiden van Nederland, wat ook verklaart waarom het verder zuidelijk in Europa behoorlijk nat is. In de tweede helft van maart trekt die stroming verder naar het noorden, wat voor ons een wisselvalliger weertype oplevert. Voor heel grote hoeveelheden neerslag zorgt dat niet. Toch hebben de huidige verwachtingen het wel iedere dag over enkele millimeters regen.

Groeiseizoen in het ongewisse
Valt het mee met de neerslag, dan kunnen deze week op de hoge en droge percelen uien worden geplant, gezaaid en ook vroege aardappelen gepoot. Met name in de vroege Duitse teeltgebieden is daarmee al een begin gemaakt. In het zuidwesten van Nederland zijn akkerbouwers nog vooral bezig met het voorbereiden van de percelen. Daarmee ligt de start van het seizoen iets later dan we de laatste jaren gewend waren. Dat zegt weinig over het groeiseizoen zelf. De ervaring van vorig jaar leert dat een vroege start door een koude en natte aprilmaand snel tenietgedaan kan worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zuidwester 11 Maart 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10908194/vleugje-voorjaar-brengt-boeren-massaal-op-het-land]Vleugje voorjaar brengt boeren massaal op het land[/url]
Nou Nou het artikel doet voorkomen dat de helft van de uien en bieten al gezaaid is. maar hier in het zuidwesten niets van dat. Hier en daar wat tarwe bemest maar meer ook niet
Abonnee
drent 11 Maart 2024
nou hier gebeurt nog niks...
Abonnee
dramos 11 Maart 2024
Ja ik vind deze tekst ook nogal overdreven, zie nog paar spruitenplukkers op het land. Een enkele ploeger, en wat kunstmest strooien en mest rijden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden