Equans

Aangeboden door Equans

Loonkoeler Van Oorschot: Condensdroger is uitkomst

18 April 2024

Agrarisch handels- en wasbedrijf Van Oorschot investeerde drie jaar geleden in een condensdroger. Aanvankelijk was de installatie bedoeld voor het drogen en bewaren van aardappelen en uien, maar de loonkoeler gebruikt de installatie ook voor andere akkerbouwproducten. "Het is een uitkomst."

Op het akkerbouwbedrijf van familie Van Oorschot is het een komen en gaan van akkerbouwproducten. De zeven bewaarcellen bieden samen ruimte aan 4.000 à 5.000 ton producten van hunzelf en van derden. Van aardappelen en uien tot winterwortels, knolselderij, pastinaak, rode biet en zoete aardappel.

"De condensdroger werkt goed en biedt flexibiliteit", zegt Kees van Oorschot tevreden. "Hiermee kunnen we altijd drogen en het product zonder buitenlucht, kachels of kiemremmers in optimale situaties bewaren. Snel schakelen en partijen heel langzaam opwarmen of afkoelen is ook mogelijk. En als een product daar om vraagt kunnen we de standaardinstellingen in kleine stappen aanpassen."

Gewassen knollen drogen
Volgens de ondernemer biedt de ammoniak condensdroger meer mogelijkheden dan een mechanische koeling. "Als producten in slechte omstandigheden in de loods komen, moeten we het vocht zo snel mogelijk uit de partij halen. Dat kan het beste met een condensdrooginstallatie", stelt Van Oorschot. "In principe kunnen we drogen door te koelen, maar de droogcapaciteit die we met de condensdroger hebben – gemiddeld 80 tot 100 liter vocht per uur – halen we niet met mechanische koeling. Daarmee blijven we steken op 20 tot 30 liter."

De droogcapaciteit is zo groot, dat selderijknollen die net uit de wasstraat komen direct in de koelcel geplaatst worden. "Samen met Equans zochten we uit hoe we met behulp van de condensdroger het waswater van de knollen konden krijgen. Na wat aanpassingen in temperatuur, luchtsnelheid en luchtvochtigheid onttrekken we 60 tot 70 kilo water uit 1 kuub knollen. Een mooie bijvangst."

Elk product een eigen bewaarprogramma
Dat Van Oorschot de installatie inzet voor allerlei soorten akkerbouwproducten vraagt veel van het koelsysteem. Elk product heeft immers een ander koude- of warmtevraag. De uitdaging was volgens Van Oorschot dan ook om de besturing van de verschillende bewaarprogramma's goed te krijgen.

"Equans had al ervaring met condensdrogen van uien en aardappelen, maar toen nog niet met andere akkerbouwproducten. Voor winterwortels en gewassen knolselderij moesten we het eerste jaar zoeken naar de juiste instellingen. Op basis van onze input is Equans het jaar erop gaan sleutelen aan de bewaarprogramma's. Het tweede bewaarseizoen presteerde het systeem beter. Ook het jaar daarop hebben we veel zaken kunnen finetunen. Inmiddels benutten we de mogelijkheden van de installatie maximaal."

Warmte hergebruiken
Omdat de koelinstallatie is opgebouwd als warmtepomp, kunnen koude en warme energiestromen hergebruikt worden. "De warmte die vrijkomt bij het drogen of koelen in de ene cel kunnen we gebruiken in een andere cel, bijvoorbeeld om uien te verwarmen. Soms gebruiken we het voor de vloerverwarming in de tussenhal. Zoete aardappelen die uit de koeling komen plaatsen we in kisten op die vloer. Zo warmen de producten langzaam op en zijn we groen bezig", aldus Van Oorschot.

Benieuwd naar de opties voor een bewaring? Bekijk de website van Equans Refrigeration.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden