Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
ABN Amro verwacht dat agrarische gronden die vrijkomen door de stoppende veehouders die meedoen aan de Lbv en Lbv+ in 2026 leiden tot een groei van het akkerbouwareaal.
In een vandaag verschenen sectorrapport wordt aangegeven dat de stoppersregeling positief kan uitpakken voor akkerbouwers, doordat er extra landbouwgrond beschikbaar komt voor het verbouwen van gewassen, mitst de grondsoorten hiervoor geschikt zijn. Om hoeveel hectares het gaat, wordt verder niet genoemd. Hoewel al diverse veehouders gestopt zijn, denkt de bank dat dit pas volgend jaar leidt tot een toename van het akkerbouwareaal.
Helemaal nieuw is deze verwachting overigens niet. De algehele verwachting is dat veel stoppende veehouders de gronden (deels) behouden, nadat de stallen gesloopt zijn. Wel is het zo dat ABN Amro als een van de eersten zich hardop uitspreekt dat dat de stoppersregeling waarschijnlijk leidt tot een groter akkerbouwareaal in ons land.
Volumedaling op komst
In totaal hebben 1.578 veehouder zich aangemeld voor de stoppersregelingen, zo blijkt uit de meest actuele gegevens van RVO. Het gros hiervan (573 bedrijven) is varkenshouders, gevolgd door melkveehouders (447 bedrijven) en pluimveehouders (243 bedrijven). De regeling veroorzaakt een forse volumedaling in de dierlijke sectoren, verwacht ABN Amro. Verder merkt de bank op dat de val van het kabinet uitermate ongelukkig is qua timing door de aanhoudende onzekerheid die er is omtrent stikstof.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10913137/stoppersgrond-leidt-tot-ruimer-akkerbouwareaal]'Stoppersgrond leidt tot ruimer akkerbouwareaal'[/url]
Hoezo? Gelag betalen? Een beetje boer vangt een werknemers jaar inkomen aan mestbeleid + bespaarde kunstmest.
Arie arme tak. schreef:dat van geld toe is alleen van de laatste jaren in 1985 toen er quota kwam moest je nog steeds betalen voor koe mest en wil je een jaar inkomen van de mest gelden moet je wel meer als 120 ha hebbenHoezo? Gelag betalen? Een beetje boer vangt een werknemers jaar inkomen aan mestbeleid + bespaarde kunstmest.
Nu brengt de mest nog geld op, maar hoe lang nog? Misschien weet Arie dat ook
arie arme tak weet er helemaal niks van je hebt als akkerbouwer wel eens een klein partijtje mest waar je een paar euro voor beurt maar de is maar knabbel werk daar ga je niet veel mee kunnen in 9 van de 10 gevallen ruilt men met een veehouder land uit en dan de mest vaak voor nul op beide percelen dus daar beur je zo ie zo al nul voor. en kunstmest besparen is ook kolder... de start gift is mest de rest van het jaar is gewoon bij sturen met kunstmest wil je kwaliteit hebben
teler schreef:Hier spreekt de deskundige, geen tegenspraak mogelijk. Heerlijke mensen zijn dat.arie arme tak weet er helemaal niks van je hebt als akkerbouwer wel eens een klein partijtje mest waar je een paar euro voor beurt maar de is maar knabbel werk daar ga je niet veel mee kunnen in 9 van de 10 gevallen ruilt men met een veehouder land uit en dan de mest vaak voor nul op beide percelen dus daar beur je zo ie zo al nul voor. en kunstmest besparen is ook kolder... de start gift is mest de rest van het jaar is gewoon bij sturen met kunstmest wil je kwaliteit hebben
Arie arme tak schreef:Moet jij net zeggen.teler schreef:Hier spreekt de deskundige, geen tegenspraak mogelijk. Heerlijke mensen zijn dat.arie arme tak weet er helemaal niks van je hebt als akkerbouwer wel eens een klein partijtje mest waar je een paar euro voor beurt maar de is maar knabbel werk daar ga je niet veel mee kunnen in 9 van de 10 gevallen ruilt men met een veehouder land uit en dan de mest vaak voor nul op beide percelen dus daar beur je zo ie zo al nul voor. en kunstmest besparen is ook kolder... de start gift is mest de rest van het jaar is gewoon bij sturen met kunstmest wil je kwaliteit hebben