Grondprijs

akkerbouw grond ploegen

Nieuws Grondmarkt

Erfpachters wacht nare verrassing door inflatie

Boeren die grond in erfpachten hebben krijgen mogelijk te maken met fors hoger pachtprijzen. Dat is een gevolg van inflatie. Daarvoor waarschuwt makelaarsverenging NVM in het rapport Vastgoedmarkt in beeld eerste half jaar 2022. Verder constateert de NVM dat de prijs van agrarische grond is in de eerste helft 2022 gestegen.
26 September 2022
Italie Bouwland Povlakte landschap

Achtergrond Grond

Grond in Italië iets duurder, pacht steeds populairder

De grondprijs is in 2021 voorzichtig gestegen na de daling in het eerste coronajaar 2020. De stijging van de grondprijs valt samen met een flinke toename van het aantal transacties. Hoewel er meer grond is verhandeld, neemt vooral de populariteit van pachten een vlucht in Italië. Dat meldt het economisch bureau van het Italiaanse ministerie van Landbouw CREA.
19 September 2022
mais Verenigde Staten

Achtergrond Grondmarkt

Anderen dan boeren drijven grondprijs in VS op

De prijs van landbouwgrond in de Verenigde Staten is fors gestegen. In dollar per acre is de prijs in een jaar niet eerder zo hard gestegen als afgelopen jaar sinds het USDA de prijs voor agrarische grond is gaan bijhouden in 1997. Uitgedrukt in percentage is de prijsstijging de hoogste sinds 2006.
16 September 2022
mais maisoogst maisstoppels belgie

Achtergrond Grond

Grondmarkt in België begint af te koelen

De prijs van landbouwgrond in België is in de eerste helft van 2022 iets minder sterk gestegen in vergelijking met de gemiddelde prijsstijging over 2021. Er is daarbij wel een groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië, zo blijkt uit de Landbouwbarometer van de Belgische Federatie van het Notariaat (Fednot).
15 September 2022
suikerbieten belgie

Nieuws Grondmarkt

Belgische grondmarkt koelt af en stabiliseert

In de eerste helft van 2022 zijn de grondprijzen in België gestabiliseerd na jarenlange forse prijsstijgingen. In Wallonië is het prijsniveau zelfs licht afgenomen. Per provincie zijn wel onderlinge verschillen te ontdekken. Vooral in Belgisch Limburg is de prijs van landbouwgrond nog wel gestegen.
22 Augustus 2022
windenergie tulpen melkveebedrijf koeien weidegang nederland flevoland

Analyse Grondmarkt

Grondprijzen over de top, daling lijkt ingezet

De afgelopen decennia kon de landbouwgrondprijs maar één kant op en dat was omhoog. Ingegeven door de vraag vanuit agrarische ondernemers die schaalvergroting wilden toepassen, bleef de vraag groter dan het aanbod. Kijkend naar die grondmarkt, dan zijn er historisch een aantal ingrediënten die zorgden voor de stijging van de prijzen.
17 Juni 2022
grond nederland grondprijs Brabant

Nieuws Grond

Grote regionale verschillen in nieuwe pachtnormen

De nieuwe pachtnormen voor 2022 zijn bekend. In acht regio's is de norm verlaagd, in vijf verhoogd en in één regio blijft de norm gelijk. Tussen de regio's zitten wel grote verschillen in de veranderpercentages.
15 Juni 2022
akkerbouw grond Duitsland

Nieuws Grond

Duitsland stopt met de verkoop landbouwgrond

De Duitse federale regering stopt met de verkoop van landbouwgrond. Dat besluit wordt toegejuicht door Susanna Karawanskij, de minister van landbouw van de Duitse deelstaat. 'De privatiseringsstop is de juiste stap', zo heeft de politica van Die Linke zondag 29 mei laten weten aan het persbureau Deutschen Presse-Agentur (DPA).
30 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief