Grondprijs

uien zaaien flevoland Gewastour2020

Nieuws Grondmarkt

3.000 hectare cultuurgrond op de tocht voor woningen

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft circa 3.000 hectare landbouwgrond die potentieel geschikt is als bouwlocatie. Dat schrijft minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge op dinsdag 10 mei in beantwoording op Kamervragen.
10 Mei 2022
grond uien zaaien flevoland Gewastour2020

Achtergrond Grond

Prijs bouwland stijgt door, gras maakt pas op de plaats

De gemiddelde grondprijs komt in het eerste kwartaal van 2022 iets lager uit dan in het voorafgaande kwartaal. Ten opzichte van de gemiddelde grondprijs over heel 2021 is er overigens nog wel sprake van een hoger prijsniveau, zo blijkt uit de cijfers van het Kadaster.
3 Mei 2022
grond nederland grondprijs Brabant

Nieuws Kadaster

Overheid grijpt minder vaak naar onteigening

Het aantal onteigeningen is afgelopen 27 jaar afgenomen, maar de onteigende oppervlakte is ongeveer gelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster. Het instrument 'onteigening' wordt relatief weinig gebruikt. In de meeste gevallen verwerft de overheid de grond in goed overleg met de eigenaar.
19 April 2022
grond

Nieuws Grond

Boer met erfpacht de klos van hoge inflatie

Bij de stijgende inflatie gaat het veelal over nadelige gevolgen voor de economie, koopkrachtplaatjes en consumentenvertrouwen. Maar ook binnen de agrarische sector is een groep die hard getroffen dreigt te worden door de hard opgelopen inflatie, namelijk de erfpachters.
5 April 2022
akkerbouw grond grondprijs

Nieuws Grond

Nederlandse grondprijs veruit hoogste van Europa

De gemiddelde grondprijs in Nederland is de hoogst van de Europese Unie. Dat blijkt uit de data van het Europese statistiekbureau Eurostat die vandaag (donderdag 31 maart) zijn gepubliceerd. Ook de voor wat betreft de pachtprijzen staat Nederland hoog in het lijstje.
1 April 2022
weide koeien

Opinie Chris van Bruggen

Landschapsgrond een politieke valkuil voor boer

Jonge boer Chris van Bruggen vindt het nieuwe politieke modewoord ‘landschapsgrond’ gevaarlijk. Het oorspronkelijke idee is niet verkeerd, maar mondt uit in meer geld onder boeren. Daar zit het probleem niet.
14 Maart 2022
akkerbouw grond ploegen

Nieuws Grond

Landbouwgrond wordt weer duurder

De prijs voor agrarische grond is in het vierde kwartaal van 2021 verder gestegen. Dat blijkt uit de gegevens die het Kadaster vandaag (woensdag 26 januari) heeft gepubliceerd. Hoe sterk is de prijs gestegen en wat zijn de regionale verschillen?
26 Januari 2022
acconavm

Aangeboden door accon■avm

Herwaardering van landbouwgrond

Herwaarderen van landbouwgrond is mogelijk als zich een bijzondere omstandigheid voordoet. Vaak speelt het aangaan van een samenwerkingsverband of het wijzigen van de voorwaarden van een reeds bestaand samenwerkingsverband hierbij een rol, zoals blijkt uit de casus van vader Bas en zoon Freek.
25 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief