Grondprijs

akkerbouw grond

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Het landbouwareaal in Nederland krimpt. Dat is geen verrassing, maar het Kadaster en de Wageningen Universiteit gaan daar in het nieuwe kwartaalbericht over de grondmarkt nader op in. Agrarische grond wordt er niet goedkoper op blijkt verder uit de gegevens van het Kadaster.
23 Oktober 2023
veehouderij oude schuur

Achtergrond Grondmarkt

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

Grote vraag stuwt de prijs van landbouwgrond verder op. In de eerste helft van 2023 is de gemiddelde prijs voor bouwland met 10,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder schrijft de NVM in het marktrapport over de eerste helft van 2023. Toch is het niet allemaal goud dat er blinkt. Hoge rentetarieven en strenge eisen van banken gaan niet aan de agrarische grondmarkt voorbij.
10 Oktober 2023
koeien belgie

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

In België is de prijs van een hectare agrarische grond in vijf jaar tijd met bijna een kwart toegenomen. Het stijgen van de prijzen is de laatste tijd wel afgenomen. In sommige provincies wordt agrarische grond inmiddels weer iets goedkoper. Dat meldt Fednot, de brancheorganisatie van notarissen, op basis van data tot halverwege dit jaar.
29 Augustus 2023
rechtspraak rechtbank rechtzaak

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Als het aan de rechter ligt moet de speculatieve handel in landbouwgrond aan banden worden gelegd. Die uitspraak werd op 14 augustus door de Rechtbank Noord-Holland gedaan. Het in honderden stukjes opknippen van percelen landbouwgrond – die vervolgens als attractieve belegging aan particulieren worden aangeboden – is de laatste jaren fors in omvang toegenomen. In de praktijk blijkt dat deze zogenaamde 'warme grond' ijskoud aanvoelt.
18 Augustus 2023
koeien Verenigde Staten herfst

Nieuws Grond

Hoge rentes gooien anker uit voor grondprijs

De alsmaar stijgende rentepercentages remmen de stijging van de grondprijzen in de Verenigde Staten (VS) af. Ook de koersen op de commodity markten zijn van invloed op het investeringsklimaat op de grondmarkt, melden twee Amerikaanse federale banken. In de Verenigde Staten zijn de grondprijzen de laatste drie jaar stevige toegenomen.
15 Augustus 2023
akkerbouw Duitsland

Nieuws Grond

Duitse akkerbouwer koopt liever dan dat hij pacht

Grond kopen of grond pachten zijn twee aparte markten. De relatie tussen die twee is niet altijd even duidelijk. En dat speelt niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Dat blijkt uit de cijfers van Statistikamt Nord over de grondmarkt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.
14 Augustus 2023
aardappelen akkerbouw aardappeloogst Verenigde Staten

Achtergrond Grond

VS weert voortaan Chinese kopers van landbouwgrond

De Amerikaanse senaat heeft eind vorige maand met een wetwijziging ingestemd die het onmogelijk moeten maken dat Chinese bedrijven landbouwgrond in de VS opkopen. De VS vindt dit in het kader van voedselzekerheid geen wenselijke ontwikkeling, maar ze zijn vooral bang voor Chinese spionage. Overigens heeft China er verhoudingsgewijs amper landbouwgrond in bezit en is de Nederlandse invloed op de Amerikaanse grondmarkt veel groter.  
1 Augustus 2023
ploegen grondbewerking

Analyse Grond

Hoe Flevoland het Gooi van de grondmarkt is geworden

Wie ruim tien jaar geleden had voorspeld dat de grondprijs in Flevoland zou verdubbelen - van €100.000 naar €200.000 – was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch is het een prijsniveau waar landbouwgrond in de jongste provincie van ons land wordt aangeboden. Boerenbusiness sprak met makelaars, adviseurs en bemiddelaars om de thermometer in de hete grondmarkt van Flevoland te steken.
29 Juli 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox