Eerste notering Goes

Handel plantuien start op een te hoog niveau

20 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Beurs Goes noteerde op 14 juli voor het eerst een prijs voor tweedejaars plantuien. Voor directe levering afland werd 17 tot 20 euro per 100 kilo genoteerd. Dat komt neer op 7.250 tot 9000 euro per hectare. Een hoge prijs, die onvermijdelijk zal gaan dalen. Vraag vanuit Afrika en het verre oosten voor nieuw product is er namelijk nauwelijks.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers hebben hoog ingezet, met in het achterhoofd de gedachte dat het voorjaar koud en laat was, gevolgd door droogte en hoge beregeningskosten. Maar, de handel ziet dat anders. Kopers wachten op een vast prijsniveau en kopen alleen het hoog nodige. Daarnaast zijn grote Afrikaanse afnemers als Mauritanië en Ivoorkust nog van oude uien voorzien.

Het gemiddelde prijsniveau zal eerst moeten dalen en stabiliseren voor dat meer kopers toehappen. In een week tijd ging 10 tot 15 euro van de prijs af, zo laat een handelaar weten. Dat maakt kopers onzeker om te duur in te kopen. De opbrengsten liggen dit jaar lager, maar dat creëert weinig stemming op de markt. Telers zullen moeten accepteren dat het geen prijstopper wordt. Voor vrije telers is dat lastig. Steeds vaker gaan exporteurs constructies aan met telers voor de vroege teelt zoals deelbouw. Dat hindert de vrije markt.

De zaaiuien in het zuidwesten van Nederland genieten momenteel van een klein beetje regen. Wanneer aankomende maand voldoende neerslag valt kan het nog meevallen met de opbrengst. Echter, feit is dat de stand over het algemeen matig is. Vooral het loofpakket is beduidend kleiner dan andere jaren. Een ui heeft zeven of acht bladeren nodig voor een goede productie. Dit jaar telt een plant er maar vijf of zes. Dat hindert de opbrengst.

Percelen die beregend zijn staan er goed op. Echter, de niet beregende percelen in Zeeland laten soms een dramatisch beeld zien. Het gewas staat er armetierig bij. In de provincie Limburg staan de uien er over het algemeen goed op na voldoende neerslag afgelopen week.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden