Inside: Uienmarkt

Kwaliteit speelt heer en meester op de uienmarkt

25 November 2015 - Niels van der Boom

Uientelers kijken reikhalzend uit naar een prijsniveau van 20 euro voor uien. Dat wordt echter slechts in een enkel geval gehaald. De kwaliteit regeert echter het prijsniveau en blijkt daarmee ook direct de grootste bottleneck voor teler en handel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is zeer lastig een eenduidig antwoord te geven over het actuele prijsniveau. Het plafond ligt op 20 euro per 100 kilo. Dat lijkt duidelijk. De meeste handel vind echter plaats op een niveau dat daar enkele euro’s onder ligt. De kwaliteit heeft hier de regie. Telers worden soms verrast door een tegenvallende kwaliteit bij afleveren. Ook is het in veel gevallen lastig gebleken de uien goed te drogen. Daar heeft het grillige temperatuurverloop voor gezorgd.

Uit de meest recente cijfers van Brancheorganisatie Akkerbouw blijkt dat inmiddels 615.000 ton uien is verkocht. 43 procent van de totaal geschatte oogst. Vorig jaar was dat 33 procent. Echter, doordat het weer roet gooide in het aflandseizoen zijn veel van deze uien verlaat bij de sorteerders en verpakkers aangekomen. De huidige werkvoorraad is daarom zeer hoog. De cijfers van BA zijn hierdoor vertroebeld. Het daadwerkelijke exportniveau ligt lager. De export verloopt wel vlot. Dat is mede te wijten aan het feit dat – door een goedkoop en kwalitatief goed product – vorig jaar nieuwe deuren voor Nederlandse uien zijn opgegaan. Bijvoorbeeld Brazilië. Deze nieuwe bestemmingen zijn ook nu aan de markt. Vraag is er zeker. Echter, het gemiddeld hoge prijsniveau en een mindere kwaliteit, zetten de handel in een spagaat.

Handelaren en exporteurs verwachten dat het exportniveau voor het verdere verloop van 2015 wel aan zal houden. Hoe 2016 van start gaat hangt af van de nieuwe oogst, die elders in de wereld langzaam van de grond komt. Zijn de opbrengst en kwaliteit goed, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor onze export. Waren prijs en kwaliteit vorig seizoen sterke argumenten, nu is dat minder het geval.

Telers houden zich voor nu vast aan die 20 euro. Voor minder kom je als koper met lege handen te staan. Daar komt de laatste vijf weken van dit jaar weinig verandering meer in. Komt het tot een overeenstemming, dan wordt tevreden handel gedaan. Of telers in 2016 ook positief terug gaan kijken op gedane zaken moet nog blijken.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden