Geen beroep meer mogelijk

Uienkartel moet definitief 9 miljoen euro boete betalen

25 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Vijf zilveruienverwerkers – drie in Zeeland en twee in Flevoland – moeten definitief gezamenlijk 9 miljoen euro boete betalen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag 24 maart bekend gemaakt. In 2012 werd de boete al opgelegd, schrijft het FD.

De drie Zeeuwse verwerkers zouden met twee Flevolandse collega’s in de periode tussen 1998 en 2010 een kartel hebben gevormd bij de teelt en verkoop van zilveruien. Vooraf werden afspraken gemaakt over het areaal, er werden prijsafspraken gemaakt en bedrijfsmiddelen van gestopte bedrijven werden gezamenlijk opgekocht om concurrentie uit te sluiten. De vijf bedrijven zijn samen goed voor zeventig procent van de zilveruienproductie in Europa.

6

miljoen

euro bedraagt de hoogste boete

In 2014 hield de rechtbank in Rotterdam al vast aan de boete van 9 miljoen. Het CBb handhaaft deze afspraak. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk. ACM meent dat door de kartelafspraak de consument een hogere prijs voor zilveruien heeft betaald dan nodig was.

De hoogste boete is opgelegd aan Top Onions uit ’s-Gravenpolder. Dit groentebedrijf moet een boete van 6,27 miljoen euro betalen. Crop Alliance uit het Zeeuwse Baarland moet iets meer dan een miljoen euro betalen. Dit bedrijf is onderdeel van Top Onions. Het derde Zeeuwse bedrijf is Thopol uit Sint-Maartensdijk. De twee Flevolandse bedrijven – Veco en Primofin – moeten gezamenlijk ruim 1,5 miljoen euro boeten betalen.

In 2013 werden ook al boetes uitgedeeld voor kartelafspraken binnen de uiensector. Ook daar was Top bij betrokken, samen met zes andere uienbedrijven in Nederland. Het ging toen om het vernietigen van eerstejaars plantuien om het areaal te verkleinen en de prijs te verhogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden