Inside: Uienmarkt

Handel plantuien start seizoen zeer voorzichtig

29 Juni 2016 - Niels van der Boom

Aan het einde van vorige week zijn in het zuidwesten de eerste percelen winterplantuien geoogst en opgeladen. De opbrengsten zijn naar tevredenheid. De handel in het aller-vroegste segment vordert schoorvoetend. Dat is duidelijk merkbaar in het prijsniveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om te beginnen heeft de markt voor overwinteringsplantuien (winterplantuien) en de vroege tweedejaars plantuien duidelijk te maken met de slipstream van de laatste zaaiuien. Een moeilijk verlopen seizoensafsluiting – als gevolg van een tegenvallende kwaliteit – trekt de plantuienhandel mee naar beneden. Afnemers zijn aarzelend wat de kwaliteit en afzet betreft. Het natte weer helpt daar zeker niet bij.

De opbrengst is volgens een eerste schatting goed

Eind vorige week zijn de eerste winterplantuien gerooid en opgeladen, in een kort tijdsbestek met droog weer. Daarmee ligt de rooidatum vrijwel gelijk aan vorig jaar. Sindsdien is het in het zuidwesten veelal niet mogelijk geweest om de oogst te hervatten. Een gedeelte van de reeds verkochte tweedejaars plantuien – de voorjaarsteelt – hebben de rooidatum op 1 juli staan. Het is echter de vraag of – gezien het wisselvallige weer – dit ook daadwerkelijk kan plaatsvinden. Voor iedere dag die na 1 juli geoogst wordt vindt meestal een prijskorting plaats.

Over de kwaliteit en opbrengst van de winterplantuien zijn telers en handelaren niet ontevreden, zo laten insiders aan Boerenbusiness weten. Een zachte winter en groeizaam weer, na het koude voorjaar, hebben voor een mooi gewas gezorgd. Feit blijft dat de teelt een risicovolle niche is en slechts een klein gat – zo’n twee weken – opvult tussen de laatste zaaiuien en eerste voorjaarsplantuien. De afzet is dan ook zeer beperkt. Bij kopers hebben voorjaarsplantuien de voorkeur.

Volgens een eerste schatting van het CBS groeit het areaal poot- en plantuien dit seizoen met 140 hectare. Naar verwachting manifesteert die groei zich vooral in de voorjaarsplantuien. Een feit is dat de plantuien dit voorjaar beduidend later in de grond zijn gegaan. Gemiddeld vier weken later dan gewenst. Van de vroegste percelen wordt dan ook een (fors) lagere opbrengst verwacht. Ook de sortering is veel fijner. Echter, de opbrengst bevindt zich in een sterk stijgende lijn. naarmate de tijd vordert.

Het aantal biedingen en gedane transacties voor voorjaarsplantuien blijft zeer beperkt, als gevolg van onzekerheid en afwachtendheid bij sorteerders. Half juni zijn transacties voor 18,00 tot 20,00 euro per 100 kg gedaan, voor rooidatum 1 juli. Inmiddels is de kooplust behoorlijk getemperd en ligt het prijsniveau enkele euro’s lager. Slechts een enkele teler haakt hier op in.

Sorteerders en verpakkers profiteren nu nog van het aankomende Suikerfeest, het einde van ramadan, dat op woensdag 6 juli begint. Traditiegetrouw volgt na deze feestdag een dip in de markt. Op de uienmarkt is het daarom afwachten.  Bovendien worden steeds meer plantuien door uienhandelaren in deelbouw of met participatie geteeld. Dat tempert de vrije handel.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden