Telers maken melding van het feit dat de uien die voor deze periode zijn verkocht, over het algemeen keurig worden opgehaald. Het tekent de situatie waarin de Nederlandse uienmarkt zich momenteel bevindt. De kans dat de negatieve marge, door het naar achteren schuiven van de verplichtingen, wordt verkleind lijkt klein, waardoor men gewoon doorwerkt.

KCB en GroentenFruit Huis denken verschillend over import uien

Een nieuwe discussie over de exportcijfers van uien lijkt voor verwarring te zorgen. Waar de KCB onlangs heeft aangegeven dat de exportstatistieken alleen Nederlandse uien zou betreffen, is GroentenFruit Huis van mening dat in de huidige exportcijfers ook de geïmporteerde uien zitten. Daardoor krijgen de uien exportcijfers een iets andere glans.

Deze week werd de jaarlijkse themadag uien georganiseerd door de LNCN (Vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland) in Dronten. Er was sprake van een zeer goede opkomst, waarbij voornamelijk gesproken werd (voor de verandering een keer niet in Jip en Janneke taal) over de voor ons liggende jaren en in mindere mate over de huidige markt.

Duidelijk was dat Nederland alleen zijn koppositie kan behouden en verder uitbouwen als het inzet op de teelt van kwaliteitsuien. Wanneer die slag gemaakt wordt, dan liggen er nog voldoende kansen in de wereld voor de afzet van Nederlandse uien. De keerzijde is er echter ook. Daarom gaat de sector de komende jaren fors investeren in een uniek onderzoeksproject.

Wanneer effect van prijsverlagingen nihil is, stop dan met het verlagen van de prijs

Deze week lijkt ook de week te worden van de oproep: het is tijd voor prijsstabilisatie en het moet een keer klaar zijn met de prijsverlagingen. De oproep leek een direct effect te hebben op de uiennotering in Emmeloord die ongewijzigd bleef. Aanleiding voor de oproep is dat de veldgewasprijzen inmiddels met 50% zijn gedaald, maar niet hebben geleid tot meer omzet.

De vraag dient zich aan: wat is dan het nut van verlagen? Nederland is met een baalprijs van gemiddeld 11,00 euro mondiaal gezien concurrerend genoeg. Insiders geven aan dat het nog verder verlagen van de prijs weinig soelaas biedt. De hoop is er dat, wanneer de Nederlandse uienprijs stabiliseert, klanten in het buitenland meer bestellingen gaan plaatsen.

Of die uitwerking er ook daadwerkelijk komt is de vraag, maar voor nu wordt in de sector meer weerstand gevoeld tegen verdere verlagingen van prijzen. De energie zal de komende tijd moeten worden gestoken in het onder de aandacht brengen van de kwaliteit van Nederlandse uien, in combinatie met een scherpe prijs. Daar moet zo is de verwachting handel uit voort kunnen komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden