Ondanks het extreem lage prijsniveau lijkt de afzet van uien, ten opzichte van de verwachting, goed door te lopen. Bij het inkopen van uien, worden er door de handel allerlei constructies toegepast om de uien toch in handen te krijgen en om anderzijds niet teveel risico te lopen.
Grote diversiteit aan inkoopconstructies
Zo wordt er vast geld geboden voor een hele box uien, waarbij de koper de schep- en weegkosten voor zijn rekening neemt. Ook bodemconstructies worden toegepast van nul euro, waarbij op het moment van leveren wordt bekeken of er geparticipeerd kan worden.
Daarnaast worden uien weggedraaid tegen baalprijzen minus kosten of worden uien voor een vaste prijs vastgelegd. In alle gevallen wordt gekeken op welke manier het beste kan worden gehandeld, daarbij lettend op de omstandigheden en een inschatting makend voor de mogelijkheden die de uienmarkt nog kan bieden. En dat is voor zowel koper als verkoper geen eenvoudige opgave.
Voorraadmeting uien
De vraag naar de daadwerkelijke voorraad uien, die er nog zou zitten, wordt meer en meer gehoord. Op dat soort momenten wordt een instrument voor voorraadmetingen node gemist. Toch moet aan het instrument van voorraad enquêteren niet meer gewicht worden toegekend dan nodig, omdat ten tijden dat het instrument er nog was er genoeg kritische noten over werden gekraakt. Soms passen zaken je en soms mis je zaken.
De onderliggende vraag is: kan het straks zo zijn dat de beschikbare voorraad uien zo krap geworden is dat daardoor de uienmarkt een opwaartse beweging van de prijsontwikkeling laat zien? In de wandelgangen lijkt Nederland met een onverkoopbare hoeveelheid te blijven zitten van 100.000 ton. Maar omdat er geen voorraadmetingen meer worden uitgevoerd is het de grote vraag of dit cijfer ook daadwerkelijk klopt.
Aanname voorraad uien
Hoewel we geen landelijke voorraadmeting van uien meer hebben, kunnen we op basis van de gegevens die er wel zijn, cijfers van het CBS, mogelijk wel iets zeggen over de voorraad uien.
Lage prijzen zorgen voor afzet
Wat opvalt is de omvang van de uienhandel. Het verhandelde volume uien in week 15 (transactielijst van de Holland Onions Association HOA) was met bijna 7.000 ton fors meer, dan de ruim 4.200 ton van week 14. Wel halveerde de prijs bijna, van 0,62 euro naar 0,34 euro per 100 kg. Kennelijk kan er op dit prijsniveau concurrerend zaken worden gedaan, wat resulteert in een groter volume uien dat kan worden afgezet.
Opmerkelijk
Wat verder opvalt, zijn de prijzen die hier en daar worden betaald. Zo zijn er deze week zaken gedaan tot en met 3,50 euro per 100 kg voor een gemiddeld grove partij uien met een goede kwaliteit. Het levermoment is binnen 3 weken weg.
De belangstelling vanuit de handel voor, in ieder geval, grove partijen en als het even kan met een bovenkant kwaliteit is deze week voel- en zichtbaar vanwege vraag uit Brazilië. De fijne partijen zijn nog steeds lastig te slijten.