Inside: Uienmarkt

Teelt en handel hebben samen het stuur in handen

28 April 2017

Hoe groot is de Braziliaanse speldenprik, welke in week 16 zorgde voor een ommekeer van de stemming op de Nederlandse uienmarkt? Met die vraag houdt menigeen zich bezig. Het effect van een aantrekkende vraag wordt veelal veroorzaakt door krapte in werkvoorraad. Hernieuwde vraag vertaalt zich zo één op één door naar de bezitter van uien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Speculanten ruiken kansen
Het "gemak" waarmee telers de laatste weken uien in de handen van de handel gaven, heeft in ieder geval weer gezorgd voor nieuwe speculantenaankoop. Het geloof dat de Nederlandse uienmarkt definitief lijkt gekeerd en daarmee een sombere periode afsluit, zette speculanten aan tot het kopen van uien. Daarmee lijkt de kooplust groter dan dat deze in werkelijkheid is.

Wie heeft de orders en wie betaalt wat?

Duiding uienmarkt
Het blijft lastig om een goede duiding te geven aan de Nederlandse uienmarkt. Er is behoorlijk wat ruis op de lijn. Telers maken melding van hoge biedingen. Of ze uiteindelijk ook zijn gerealiseerd, is niet altijd helder. Ook verhalen over (in verhouding tot alle ontwikkelingen van de laatste weken) hoge prijzen, blijken niet altijd op transactielijsten voor te komen of in de praktijk aanwijsbaar. Dat zorgt voor enige wrijving in de markt.

Zo worden sommige telers een verbod op het bekend maken van hun transactie opgelegd, teneinde de handel niet teveel in de wielen te rijden. Het maakt van de Nederlandse uienmarkt een waar schimmenspel. Waar de handel het stuur goed in handen had, lijkt de teler te azen om die positie over te nemen. Dat lijkt voor een deel te lukken.

Prangende vragen
Welke ontwikkeling de Nederlandse uienmarkt staat te wachten, is lastig aan te geven. Hoe groot is de werkelijke uienvoorraad? Wat wordt er daadwerkelijk betaal? Komt er wel of geen opleving van de vraag met het oog op ramadan? Vragen zijn er dus te over. Wanneer een teler op korte afstand van de koper woont, is er tot 4,50 euro per 100 kilo betaald in het zuidwesten.

Je kunt er geen chocola van maken

Uitzonderlijk
Deze week is het verschil in de regionale noteringen opmerkelijk. Zo noteerde de beurs in Middenmeer woensdag, 26 april, aan het begin van de middag een notering tot 2 euro per 100 kilo. Aan het eind van de middag noteerde de uiennoteringscommissie van de beurs in Emmeloord aan de bovenkant een prijs van 5,50 euro per 100 kilo, een zelden vertoonde situatie.

In de polders zijn uien (naar verluidt moeders mooiste) verhandeld voor 7 euro per 100 kilo. Dit illustreert de onduidelijkheid van de Nederlandse uienmarkt. De ene commissionair meldt dat er voor goede prijzen zaken te doen zijn, terwijl een concullega grote terughoudendheid onder kopers bespeurt, die alleen het broodnodige kopen en daarna weer een afwachtende houding aannemen.

Op het vinkentouw
Bezitters van uien doen er goed aan scherp de uienmarkt in de gaten te houden. Garanties of deze opleving een blijvertje zijn kan niemand geven. Beide opties, een verdere stijging van de prijzen of dit was het dan voor dit seizoen, zijn mogelijk. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de baalprijzen naar een hoger niveau te tillen, maar dat proces kost veel tijd. Gemiddeld worden de middel en grove uien voor ca. 8,00 euro per 100 kg verkocht. Voor drielingen zijn er nagenoeg geen afzetmogelijkheden.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden