Inside: Uienmarkt

Europese uienmarkt zit nog niet zonder uien

3 Mei 2017

Europese landen worstelen nog steeds met de afzet van uien. Hier en daar treden er wel verschillen op, maar over het algemeen willen de prijzen nog niet loskomen uit de prijsrange, waar deze al wekenlang in vast zitten. Nieuw-Zeeland heeft inmiddels al meer dan 100.000 ton uien geëxporteerd. Welke bestemmingen het meest in trek zijn, leest u in onderstaand bericht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitsland
De Duitse uienmarkt blijft zich in grote lijnen ontwikkelen, zoals dat al wekenlang het geval is. Voor het merendeel zijn de Duitsers voor de afzet van uien afhankelijk van de verkoop in eigen land. In de exportmarkt wil het nog steeds niet lukken om daar meer afzet in te creëren. Verhoudingsgewijs staat er op de prijsvorming meer druk dan op de afzet in eigen land. De prijsrange voor gele uien blijft gevangen tussen de 10 en 12 euro voor gele zaaiuen, middelsortering, gesorteerd en geleverd in Big Bags, af sorteerbedrijf.

Import Nieuw-Zeelandse uien loopt 37 procent achter op schema afgelopen jaar

In hoeverre de moeizame afzet van de oude oogst invloed heeft op de import van nieuwe uien uit Nieuw-Zeeland is nog lastig te duiden. Volgens de jongste exportcijfers zijn er inmiddels 11.005 ton uien onderweg naar Duitsland, waarvan een deel al is aangekomen. Vorig jaar lag dat volume tot en met week 17 op 17.451 ton uien. Hoeveel er uiteindelijk naar Duitsland is gegaan, via de Nederlandse en Belgische havens, is niet aan te geven.

Oostenrijk
Op de Oostenrijkse uienmarkt is de toon iets vriendelijker aan het worden. Zowel in eigen land als daarbuiten is er sprake van iets meer belangstelling en afzet. De markt staat zeker niet in vuur en vlam, want de licht gestegen vraag wordt door het rijkelijke aanbod makkelijk ingevuld. Net zoals in Nederland is de belangstelling voor de grove uien groter dan die voor de fijne maatsortering. De prijsrange zit ingeklemd tussen 9 en 13 euro per 100 kilo, voor gesorteerde uien, los geleverd in kisten, af bedrijf teler.

Japan weet goed raad met Nieuw-Zeelandse uien

Nieuw-Zeeland
Vanuit Nieuw Zeeland zijn er dit seizoen inmiddels 57.340 ton uien naar het vaste land van Europa verscheept, tegen 69.033 ton het afgelopen seizoen. De export naar het Verenigd Koninkrijk zit op een volume van 2.801 ton, wat vorig jaar een volume was van 7.995 ton. De totale export van Nieuw-Zeelandse uien zit tot en met week 17 op 108.970 ton, tegen 125.941 ton in 2016.

Het grootste volume is dit seizoen tot nu toe verscheept naar Nederlandse havens, namelijk 21.157 ton. Indonesië is met 19.377 ton de tweede afnemer van Nieuw-Zeelandse uien. Opvallend is het beperkte volume uien dat dit jaar naar Maleisië is verscheept, 828 ton tegen 5.408 ton in het afgelopen jaar. Japan heeft dit seizoen beduidend meer uien afgenomen, 14.707 ton tegen 6.436 ton vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden