De Nederlandse uienmarkt lijkt in een uiterst penibele situatie terecht te komen. De afzet van uien is tanende, waardoor het passen en meten is welke partij het eerst moet worden verwerkt. Het warme weer gaat steeds meer zijn tol eisen, waardoor kopers soms afzien van het verwerken van uien die in een eerder stadium zijn gekocht.
Het meest voorkomende euvel voor het afzien van het verwerken van uien is schot. Nu de uienprijzen weer op een dieptepunt zijn beland, worden de risico’s in een kwetsbare uienmarkt zoveel mogelijk vermeden. Echter, in zo’n situatie als waar nu de markt in is beland, kun je het moeilijk voor alle partijen goed doen.
Teler zoekt zekerheid
Opvallend is vooral de beweging die de telers deze week maken. Het besef dat het dit seizoen weleens over en uit zou kunnen zijn, komt steeds duidelijker op het netvlies te staan. Daardoor wordt er in ieder geval gezorgd voor een logistieke aansluiting met een verwerker. Op die manier heeft men de "garantie" dat er iemand is die de uien uiteindelijk komt ophalen.
In dergelijke perioden waarin de vraag naar uien langzaam uitdooft, zijn verwerkers in hun nopjes met een eigen klantenkring. Daar gaat alle aandacht dan ook naar toe. Voor alle vraag die daaromheen zit, is het prijsvechten geblazen. Duidelijk mag in elk geval zijn dat bij de huidige prijzen de rendementen onder druk staan bij zowel teler als handelaar.
Is er nog licht aan de horizon?
Of er nog licht gloort aan de horizon voor de afzet van uien dit seizoen, is de grote vraag. Het venijn kan zeker in de staart zitten, temeer daar de nieuwe oogst naar het leek zich later zou gaan aandienen. Anderzijds heeft de warmte de gewassen over het algemeen goed gedaan, al zou regen welkom zijn, zeker in de zandgebieden.
Bij menig verwerker gaan de gedachten nog niet uit naar het nieuwe uienseizoen. De voorraad oude oogst is voorlopig ruim voldoende. Dat is, gelet op wat er dit seizoen aan uien is, geëxporteerd opmerkelijk. Dit omdat veel telers maar een hele gewone uienoogst hadden (CBS: bruto 52,9 ton per hectare). De over het algemeen nog goede kwaliteit van de oogst doet de hang naar nieuwe uien naar de achtergrond verdwijnen.
Interesse is beperkt
Dat de interesse in nieuwe oogst uien op dit moment beperkt is zien we terug in het importcijfers van uien uit Nieuw-Zeeland. Het importcijfer naar het vaste land van Europa ligt circa 10.000 ton achter op vorig jaar. Bovendien lijken retailers later over te schakelen naar nieuwe uien in het winkelschap.