Inside: Uienmarkt

Ondanks flauwe markt gaan er veel uien weg

2 Juni 2017

Ondanks dat de uitstraling van de Nederlandse uienmarkt flauw is, worden er in verhouding behoorlijk wat uien verladen. De bewegingen worden nauwlettend in de gaten gehouden door telers die nog onverkochte uien in bewaring hebben liggen. Een flauwe markt/stemming wordt geassocieerd met een markt waarin weinig uien weggaan, maar dat is dus niet het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de omvang van wat er nog bij telers zit, blijft het gissen. Verschillende inkopers/commissionairs kunnen voor hun werkgebied een goede inschatting maken van de voorraad uien. Toch blijkt soms dat een aanwijsbare box uien in een eerder stadium al aan een andere koopman is toegezegd, waardoor de zichtbare hoeveelheid iets anders is als onverkocht.

Weggeefklier nog niet aan de orde

We gokken met heel weinig
Of dat in juni zal kunnen leiden het antwoord op de vraag: 'En waar halen we nu de uien vandaan?', blijft afwachten. Inkopers geven in ieder geval aan dat de echte diehards onder de uienbewaarders het nog niet aan de weggeefklier hebben. De kosten zijn gemaakt en de risico’s zijn genomen. 'We gokken met heel weinig', zo wordt geredeneerd.

Intussen wordt de groei van de winteruien en de hele vroege plantuien op de voet gevolgd. Een deel zal later, dan mag worden verwacht oogstbaar zijn. Dat biedt mogelijk langer de ruimte voor de afzet van oude oogst uien. De goede kwaliteit van Nederlandse uien geeft op dit moment mogelijkheden om een stuk export richting Duitsland op gang te brengen.

31.500

ton

uien naar Duitsland tot en met week 19

Export naar Frankrijk is opvallend
Het afgelopen seizoen waren er tot en met week 19 ruim 31.500 ton uien naar Duitsland geëxporteerd. Vorig seizoen was dat er circa 19.000 ton. Naar Oostenrijk gaat het om 750 ton (vj) versus 400 ton. Opvallend is het exportcijfer naar Frankrijk dat met 19.800 ton (2016) minder verschilt met de 18.500 ton van dit seizoen.

Daarentegen is er weer sprake van een groter verschil met afgelopen seizoen in de export van Nederlandse uien naar Spanje: 19.200 ton (2016) tegen 7.800 ton (2017). Ook de uienexport naar Italië vertoont een vergelijkbaar beeld: circa 8.600 ton tegen bijna 2.400 ton in het huidige seizoen.

Verder blijven ook de afnemers in het voormalige Oostblok achter met de import van Nederlandse uien: 8.100 ton dit seizoen tegen 23.200 ton in seizoen 2015-2016. Echter, de afname van uien door Groot-Brittannië loopt 35.500 ton (plus 42 procent) voor en vergoed een behoorlijk deel van de achterstanden van de hierboven genoemde Europese landen.

Werkvoorraden worden zeer krap aangehouden

Aankopen vlot opgehaald
De huidige aankopen van uien worden vlot opgehaald, wat impliceert dat de werkvoorraden zeer krap worden aangehouden. Doordat niet iedere teler overtuigd is van nut en noodzaak om nu tot zaken te komen, worden sommige telers door meerdere partijen benaderd tot het in handen geven van uien. Dit versterkt het gevoel dat er mogelijk nog wat venijn in de staart kan zitten.

De huidige vraag komt deels uit West-Afrika en deels uit Europa. Net als voorgaande jaren mag Nederland binnen Europa de tijd tussen 2 oogsten opvullen en dat betekent dat de vraag maar zo over kan zijn. Waar de afgelopen 2 seizoenen de kwaliteit een risico was, is daar dit seizoen minder sprake van. Echter, je daarop vol kopen is een risico die graag wordt vermeden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden