Inside: Uienmarkt

Vroege finish helpt Uienpool Flevoland

21 Juni 2017 - Niels van der Boom

Door vroeg in het seizoen gas te geven, heeft Stichting Uienpool Flevoland (in de uienmarkt van 2016/2017) naar tevredenheid gepresteerd. Telers hadden gerekend met minder, een kleine meevaller. Ook over de kwaliteit is men goed te spreken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bewaaruienpool van Stichting Uienpool Flevoland realiseert voor oogst 2016 een nettoprijs van €8 per 100 kilo. De pool pakt voor het berekenen van de gemiddelde prijs de mediaan uit het verkoopseizoen. Dit jaar lag deze zeer vroeg, namelijk in week 4. Vorig jaar was het resultaat €17 per 100 kilo op week 17. Alle uien uit de pool worden verkocht door Commissiehandel Samen Sterk. De afnemers, die partijen met een Global Gap-certificaat eisen, betalen €250 per partij aan de teler.

8

euro

per 100 kilo realiseerde Stichting Uienpool Flevoland

Vroeg verkopen
"
Doordat we de meeste uien hebben verkocht in de eerste helft van het seizoen komt het gemiddelde verkoopmoment ook vroeg te liggen", legt poolvoorzitter Evert Brommer uit. "Per 2 maanden zetten we een kwart van het volume af. Dit jaar is daar iets van afgeweken, omdat de beste kansen in de markt zich vroeg aandienden. Vanaf november raakte de prijs eigenlijk in een vrije val. Alleen de vraag vanuit Brazilië wist daar voor een zeer korte periode verandering in te brengen. We hebben daarom besloten om het product versneld af te gaan zetten. Al vrij snel merkten we dat de markt onderuitging."

Deelnemers niet ontevreden
Als ijkpunt pakt de pool de gemiddelde beursnotering van Emmeloord. Het resultaat van de pool ligt daar net iets boven. "De geluiden, die we van telers terugkrijgen, stemmen tevreden", aldus Brommer. "Uiteraard is de prijs fors lager, ten opzichte van de €17 na vorige oogst. Extra crue dat de kwaliteit juist veel beter was. Pooldeelnemers zijn echter over die €8 niet ontevreden."

De MH-bespuiting is niet bij alle partijen goed geslaagd

Tarrapercentage lager
Vorig jaar zorgde de kwaliteit voor wat kopzorgen bij de poolcommissie en verkoper. "Afgelopen seizoen is er minder geschoven met partijen. Enkele partijen die gedurende het seizoen veel neerslag kregen te verwerken, hebben we uit voorzorg vervroegd afgezet", legt Brommer uit. "Uit de kiemproef bleek dat de MH-bespuiting niet bij alle partijen voldoende was geslaagd. Sommige partijen zijn daarom naar voren gehaald en eerder verkocht. Het gemiddelde tarrapercentage bedraagt 7,06%, tegenover 9,7% vorige oogst. De oogst verliep super en er lagen mooie uien in de bewaring, maar dat was voor de prijsvorming tevergeefs."

Droogte schept verwachtingen
De komende oogst ziet Brommer momenteel goed groeien in Flevoland, waar alle deelnemers zich bevinden, maar toch wordt er op veel plaatsen al beregend. "Er moet heel wat gebeuren, wil de droogte de marktsituatie serieus veranderen. Het feit is dat we met een iets groter areaal te maken hebben. Daar waar voldoende neerslag is gevallen, groeien de uien gewoon goed. Ruim een week geleden kregen we op veel plaatsen nog tot 40 millimeter neerslag. De aanhoudende droogte schept echter verwachtingen bij telers. Over het afzetseizoen kun je weinig zeggen. Afrika is allesbepalend. Zeker in de eerste helft van het seizoen. Daar liggen de kansen, terwijl wij het juist van de lange bewaring moeten hebben. We hopen dit jaar weer op een mooie kwaliteit en betere prijzen."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden