Inside: Uienmarkt

Wiskerke voortvarend te werk met oogst 2016

27 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

Voor de uienpools geldt dit jaar hoe eerder afgelopen, hoe beter de prestatie. De meeste pools zitten echter vast aan een gespreide afzet over het hele verkoopseizoen. Ondanks deze begrenzing, bracht de basispool van Wiskerke het er nog aardig vanaf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste 7 weken van het afzetseizoen hield de uienmarkt zich op een vrij constant niveau van ongeveer €0,14 cent per 100 kilo. Al snel werd de daling ingezet en in november schoot de prijs onder de €0,14. Er is geen redden meer aan. In week 16 zakt de prijs onder de euro. “Dat is ook het moment dat onze basispool afloopt”, legt Jaap Wiskerke uit. De speculatiepool loopt nog wel even door. “Deze is in het leven geroepen om ook later in het seizoen van een hoge prijs te profiteren, maar dat gaat dit jaar niet op. Met de basispool zat je als teler beter.”

105

landen

staan er nu op het lijstje met export-bestemmingen

Het resultaat is een middenprijs van €8,85 per 100 kilo. De prijs op week 14 is €9,47. “Eigenlijk is het jammer dat er op het laatst nog uien waren die voor een laag bedrag weggingen. Die trekken het gemiddelde gigantisch naar beneden, maar de poolregels schrijven het zo voor.” Daarentegen was er niets aan te merken op de kwaliteit. Het tarrapercentage van de pooluien bedraagt 7,21%.

Oost-Afrika bediend met uien
Wiskerke ging afgelopen seizoen voortvarend te werk en heeft daarbij de daad bij het woord gevoegd, als het gaat om het idee van Chayenne Wiskerke om het overschot naar hongerend Oost-Afrika te verschepen. “Het is gelukt om in die regio nieuwe markten te bedienen. Landen als Kenia, Soedan en Ethiopië waar eerder nooit uien heen gingen, namen deze nu wel af. De hoge invoerheffing van zo’n $10.000 per container is wel een punt. Begrijpelijk dat de regering de eigen telers beschermt, maar voor de 4 tot 5 maanden dat er geen lokale uien zijn, is deze heffing te hoog. Hierdoor belemmer je de bevolking om handel te doen. Ik zou zeggen; zet de invoerheffing op $1.000 per container, dan heb je met 100 of 200 containers nog altijd als land $200.000 aan inkomsten.”

Of Wiskerke volgend jaar weer uien naar Oost-Afrikaanse landen exporteert, weet hij niet, maar de lokale reacties zijn volgens hem goed. Wiskerke belevert nu wereldwijd 105 landen over de hele wereld met Nederlandse uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden