Inside: Uienmarkt

Prijs en kwaliteit uniek voor pool Van Meir

13 Juli 2017 - Niels van der Boom

Net als in seizoen 2015/16 wegen de laatste loodjes voor uienpool C van Van Meir ook dit jaar het zwaarste. Een jaar terug was de gerealiseerde prijs nog enigszins kostendekkend. Dat is voor oogst 2016 zeker niet het geval. Dit maakt zowel de prijs als kwaliteit uniek, in positieve en negatieve zin.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzetperiode van pool C loopt van week 12 tot en met 23. In die periode komt de prijs gemiddeld uit op € 2,16 per 100 kilo. Pool A begon in week 40 en behaalde een resultaat van € 12,02 per 100 kilo. Pool B startte in week 52 en finishte op €5,54 per 100 kilo. Het gaat om netto prijzen, exclusief BTW, bewaarvergoeding en na aftrek van alle kosten. Van Meir verplicht geen Global Gap certificering. Telers die hier wel over beschikken krijgen apart een vergoeding uitgekeerd.

2,16

euro/100 kg

is het resultaat van pool C bij Van Meir

Resultaat C blijft beste
De gemiddelde poolprijs over het gehele afzetseizoen komt uit op € 6,58 per 100 kilo. Deze prijs is exclusief kwaliteitspremie, bewaarvergoeding en zaaizaadcompensatie. Afzetperiode B en C drukken het resultaat van de vlotte start. Over een periode van 10 jaar blijft het resultaat van pool C echter bovenaan staan. Het realiseert een niveau van €14 per 100 kilo. Een plus van €2,50 bovenop pool A. In seizoen 2015/16 scoorde pool C ook al het laagste. Toen kwam het op €16,65 euro per 100 kilo uit.

Moed halen uit kwaliteit
Met een gemiddeld tarrapercentage van 6,4% in de laatste fase van het seizoen is Van Meir dik tevreden. “De combinatie van een zeer lage prijs en een zeer goede kwaliteit is uniek te noemen”, vertelt medewerker Renée Menkveld. “Nergens op de wereld is structureel een tekort geweest. Je moet dan concurreren met lokale prijzen. Een fatsoenlijke baalprijs was niet mogelijk. Uit de kwaliteit kan ik moed putten. Met een dergelijke uienkwaliteit kunnen we de competitie aan en profiteren wanneer er een gat valt in de markt. Wanneer deze situatie zich aandient scoren we ook op de prijs. Loopt de markt eenmaal, dan kun je nooit genoeg uien hebben.”

Kwaliteitsfocus betaalt zich uit
Een goede hardheid en huidvastheid zijn volgens Menkveld de uitkomst van mooi weer tijdens de oogst en de aandacht van de sector. “Telers zijn alert op de kwaliteit, ieder jaar worden rassenproeven aangelegd op ons bedrijf en alle partijen worden nauwlettend gemonitord. Blijkt uit kiemproeven dat een partij niet aan de eisen voldoet, dan wordt hij niet in pool C afgezet. Daarbij komt dat we nu over rassen beschikken die je overal ter wereld ver weg kunt sturen.”

Er zitten nog oude uien. De markt is niet leeg

Markt niet leeg
De laatste weken van het exportseizoen kenmerken zich door een zeer brede afzet bij Van Meir. “We hebben vooral aan overzeese export gedaan met als zwaartepunt Maleisië”, legt Menkveld uit. “Ook zijn er enkele containers naar Brazilië gegaan, maar deze opleving was van een zeer korte duur. Te kort om de markt structureel vertrouwen te geven. De bruto opbrengst is misschien niet geweldig geweest, maar de netto opbrengst door het lage tarrapercentage wel. Het blijft groentehandel, dat is hoe ik het zie. Bij teveel aanbod loopt de prijs niet. Ook nu nog zitten er oude uien. De markt is niet leeg.”

Poolvolume verschuift niet
Na een minder jaar en een slecht jaar in pool C blijven deelnemers volgens de uienverwerker hoop houden op hoge prijzen. “Meerjarig scoort de laatste pool het beste. We zien geen trend in het verschuiven van volumes. Ieder jaar zijn er telers die uien vroeger of juist later afzetten”, aldus Menkveld. “Essentieel is dat telers over kwaliteit beschikken om in pool C mee te kunnen doen. Dat betekent voor ons partijen nauwlettend volgen in de bewaring. De afzet is een kwestie van vraag en aanbod. Is die niet in balans, dan loopt de markt niet. Er moet ergens op de wereld een tekort zijn. De pool voor oogst 2017 is inmiddels weer vol getekend. Telers blijven vertrouwen houden in de pool als afzetstrategie en weten dat er dergelijke jaren tussen zitten. In België is ook interesse voor deze afzetvorm, maar tot het vrijkomen van een volume uien leidt dat nog niet. Daar heerst nog een cultuur van vaste prijs contracten, vooral binnen de groenteteelt. Daar doen wij niet aan. Bij aardappeltelers ligt dat iets anders.”

Goede kwaliteit verwacht
Aan de systematiek van de 3 poolperiodes verandert Van Meir komend seizoen niets. Wel wordt teeltregistratie nu louter digitaal behandeld, wat voor optimalisatie moet zorgen binnen het bedrijf. Daarnaast start het dit jaar met een biologische zaaiuienpool. Verwacht Menkveld voor oogst 2017 wederom een goede kwaliteit? “De plantuien die nu binnen komen zijn goed van kwaliteit, door het droge weer en de vele zonuren. Ze zijn hard en mooi van kleur. Voor de zaaiuien verwachten we eenzelfde beeld. Gemiddeld staan gewassen er goed op, al merk je dat ze nu beginnen te tekenen bij het bollen. Plaatselijk zijn ze wel fijn. Het zaaien, de opkomst en onkruidbestrijding zijn over het algemeen goed gelukt. Dat is een goede uitgangspositie.”

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden