Later betere prijzen

Nieuw peenseizoen start met prijsdruk

25 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Een week of 3 geleden startte de oogst van de eerste vroege peen in Limburg en deze week maakt het zuidwesten van Nederland een begin. De huidige prijzen vallen echter tegen.

De peenoogst in Limburg is zo goed als afgerond. Doordat er nog oude peen uit de koeling kwam, werd de oogst verder naar achter geschoven. Dat heeft de kwaliteit van de b-peen geen goed gedaan. Nu ook de peenoogst in het zuidwesten het land is begonnen, geven wasbedrijven de voorkeur voor deze peen, die van betere kwaliteit is voor export overzee. De eerste indicaties van beregende percelen in Zeeland wijzen op een opbrengst van ongeveer 55 tot 60 ton per hectare. 

60

procent

van normale productie

Teler komt niet uit kosten
De situatie zet de markt onder druk. Af land spreken handelaren over prijzen die uiteenlopen tussen de 5 en 9 cent per 100 kilo. Dat is te weinig om uit de kosten te komen. Een gevolg van het voorgaande prijstechnisch slechte bewaarseizoen, waardoor de markt te lang met oude wortelen zat en alles moet doorschuiven. 

Later in seizoen betere prijzen
Hoewel de kwaliteit en opbrengst van de vroege peen niets zeggen over de hoofdoogst, zijn handelaren wat de markt betreft voorzichtig positief over de rest van het seizoen. Vanwege de slechte opkomst, waar Boerenbusiness 22 juni over schreef, rekenen zij niet op een topopbrengst. Overgezaaide percelen halen die volumes sowieso niet. Mogelijk dat maar 60 procent van de normale productie wordt gehaald. Hierdoor lijkt de prijsvorming er gezonder uit te gaan zien dan voorgaande jaren het geval was.

Gunstig weer
De weersomstandigheden zijn momenteel wel gunstig. Er staan minder plantjes per hectare, maar deze hebben nu wel gunstig weer. In Duitsland lijken de peengewassen het gemiddeld genomen goed te doen. In België is de stand wisselender.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden