De verwachting dat de vraag en daarmee de activiteiten op de Nederlandse uienmarkt in augustus hun beslag krijgen, lijkt uit te komen. Met frisse moed kijken de sorteerders en de exporteurs tegen het nieuwe seizoen aan, om daarmee het afgelopen seizoen maar zo snel mogelijk te vergeten.
Het lijkt erop dat er wat meer reuring op het punt van aanbreken staat. In het algemeen wordt er aangenomen dat de vraag naar uien in augustus verder zal toenemen. Dit wordt vooral veroorzaakt door het opengaan van de Senegalese grens. Zoals bekend is Senegal in grofweg de periode februari tot en met augustus gesloten, ten behoeve van de afzet van uien van eigen bodem.
Senegal
Het afgelopen seizoen was Senegal goed voor de opname van bijna 170.000 ton Nederlandse uien, een stijging van circa 10% ten opzichte van afgelopen seizoen en een stijging van ongeveer 17% ten opzichte van het seizoen daarvoor. In seizoen 2013-2014 gingen er 130.000 ton uien vanuit Nederland naar Senegal, wat toen een daling betekende van circa 12.000 ton ten opzichte van seizoen 2012-2013.
Tekst gaat verder onder de grafiek De export van uien naar Senegal in tonnen.
Mocht de stijgende exportlijn van uien naar Senegal zich dit seizoen voortzetten, volgens de ontwikkeling van de laatste jaren, dan zou dit Afrikaanse land weleens goed kunnen zijn voor de import van ruim 180.000 ton Nederlandse uien. De vooruitzichten zijn in ieder geval positief, wat op dit moment vergezeld gaat met een goede kwaliteit met een gemiddeld fijne sortering.
Dat er wat meer beweging in de uien zit, is ook terug te zien in de handel. In de afland handel worden er zaken gedaan in vroege zaaiuien voor €10,50 en €10 per 100 kilo. De dubbele cijfers voor de komma triggeren telers in het geven van aanbod. In het eerste geval moeten de uien uiterlijk gerooid zijn op 5 augustus en in het tweede geval vóór 15 augustus.
Verwachtingen nieuw seizoen
Het is lastig om nu iets over de afzet voor het komende seizoen te zeggen. Afrika domineert momenteel de afzet en de vraag uit landen in Zuidoost-Azië komt eraan. Midden-Amerika doet een bescheiden duit in het zakje. Het is zoeken naar gaten die er mondiaal zouden kunnen vallen, waardoor de Nederlandse uienmarkt verder vleugels zal kunnen krijgen. Maar en dat mag overheersen: het gevoel is goed!