Begin april, toen de Nederlandse uienmarkt zich op een dieptepunt bevond, vatte Chayenne Wiskerke van uienhandel Wiskerke Onions het plan op om overschotuien naar Oost-Afrika te verschepen. Daarmee werd ons land van zijn enorme uienvoorraad verlicht en hierdoor kon de hongersnood mogelijk verminderd kon worden. Het Financieel Dagblad sprak 4 maanden later met Wiskerke.
Er zijn op grote schaal geen Nederlandse uien naar Oost-Afrika geëxporteerd. "Het ging om een paar containers, niet om tonnen", licht Wiskerke toe. In april benaderde ze ministeries, hulporganisaties en reders om 'plan Afrika' in werking te stellen. Rederij Maersk was bereid om voor weinig geld wat uien te verschepen, maar bij ambassades bleven de deuren gesloten. Uiteindelijk zijn de uien in Oeganda, Kenia, Tanzania en Djibouti door Wiskerke afgezet.
Afrika wil geld, geen uien
Het grootste probleem komt van de Afrikaanse regeringen. "Die beschermen vooral hun eigen teelt, maar het is onbegrijpelijk dat ze in tijden van nood importheffingen van 100% hanteren op basisvoedsel", aldus de 28-jarige directeur. De minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, nam in april contact op met Wiskerke. Ze liet onderzoeken of de uienexport past in bestaande hulpprogramma’s. Dat bleek niet het geval. Landen hadden geen behoefte aan verse uien. Alleen aan geld. Ethiopië beschikte over voldoende eigen oogst voor lokale marktprijzen. Ook andere Afrikaanse landen lieten weten voldoende uien voor hun eigen markt te hebben. Voor voedselhulp is houdbaar voedsel met een hoge voedingswaarde vereist. Uien passen daar niet in.
Hoop op volgend seizoen
Ondanks tegenvallers en kritiek noemt Wiskerke het plan voor 60% geslaagd: "De handelaren roemen de kwaliteit van onze uien. Het was de eerste keer dat we Nederlandse uien naar Oost-Afrika exporteerden. Ons product hebben we aan lokale importeurs laten zien. Die kunnen de druk wellicht opvoeren, zodat we volgend seizoen van deze contacten kunnen profiteren. We hebben een goede importeur gevonden voor dit deel van Afrika."
Nederlandse overschotten
Begin april sprak Wiskerke over een overschot dat 85.000 ton 100.000 ton bedroeg. Over de betrouwbaarheid van die cijfers is veel gediscussieerd. Van de oude oogst is naar schatting 30.000 ton niet verkocht, zo meldt het FD. "Die uien zijn vernietigd of ondergeploegd. Een klein deel wordt naar de industrie of biovergisters afgevoerd." Dit betekent dat 55.000 tot 70.000 ton uien wel een plekje hebben gevonden in de markt. Zo is een gedeelte voor €0 naar Polen geëxporteerd. Uiteindelijk is de onderneemster niet ontevreden. "Je probeert iets. Met de armen over elkaar zitten past niet bij ons."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10875479/wiskerke-s-afrika-plan-voor-60-procent-geslaagd][/url]
Het ging en gaat Wissekerke in feite alleen om de business, waarbij de nooddruftige mens een goed middel is om e.e.a. te faciliteren.Dit is een reactie op dit artikel:
Als bovenstaande bezijden de waarheid is, kan het bedrijf wellicht boeren in het beoogde gebied helpen hun teelt op te zetten i.p.v. locale nietsnuttende college handelaren in het zadel te helpen.