Overheden onbehulpzaam

Wiskerke's Afrika plan voor 60 procent geslaagd

9 Augustus 2017 - Niels van der Boom - 10 reacties

Begin april, toen de Nederlandse uienmarkt zich op een dieptepunt bevond, vatte Chayenne Wiskerke van uienhandel Wiskerke Onions het plan op om overschotuien naar Oost-Afrika te verschepen. Daarmee werd ons land van zijn enorme uienvoorraad verlicht en hierdoor kon de hongersnood mogelijk verminderd kon worden. Het Financieel Dagblad sprak 4 maanden later met Wiskerke.

Er zijn op grote schaal geen Nederlandse uien naar Oost-Afrika geëxporteerd. "Het ging om een paar containers, niet om tonnen", licht Wiskerke toe. In april benaderde ze ministeries, hulporganisaties en reders om 'plan Afrika' in werking te stellen. Rederij Maersk was bereid om voor weinig geld wat uien te verschepen, maar bij ambassades bleven de deuren gesloten. Uiteindelijk zijn de uien in Oeganda, Kenia, Tanzania en Djibouti door Wiskerke afgezet.

De Oost-Afrikaanse landen beschikten over voldoende eigen oogst

Afrika wil geld, geen uien
Het grootste probleem komt van de Afrikaanse regeringen. "Die beschermen vooral hun eigen teelt, maar het is onbegrijpelijk dat ze in tijden van nood importheffingen van 100% hanteren op basisvoedsel", aldus de 28-jarige directeur. De minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, nam in april contact op met Wiskerke. Ze liet onderzoeken of de uienexport past in bestaande hulpprogramma’s. Dat bleek niet het geval. Landen hadden geen behoefte aan verse uien. Alleen aan geld. Ethiopië beschikte over voldoende eigen oogst voor lokale marktprijzen. Ook andere Afrikaanse landen lieten weten voldoende uien voor hun eigen markt te hebben. Voor voedselhulp is houdbaar voedsel met een hoge voedingswaarde vereist. Uien passen daar niet in.

Hoop op volgend seizoen
Ondanks tegenvallers en kritiek noemt Wiskerke het plan voor 60% geslaagd: "De handelaren roemen de kwaliteit van onze uien. Het was de eerste keer dat we Nederlandse uien naar Oost-Afrika exporteerden. Ons product hebben we aan lokale importeurs laten zien. Die kunnen de druk wellicht opvoeren, zodat we volgend seizoen van deze contacten kunnen profiteren. We hebben een goede importeur gevonden voor dit deel van Afrika."

30

duizend

ton uien bleef uiteindelijk onverkocht

Nederlandse overschotten
Begin april sprak Wiskerke over een overschot dat 85.000 ton 100.000 ton bedroeg. Over de betrouwbaarheid van die cijfers is veel gediscussieerd. Van de oude oogst is naar schatting 30.000 ton niet verkocht, zo meldt het FD. "Die uien zijn vernietigd of ondergeploegd. Een klein deel wordt naar de industrie of biovergisters afgevoerd." Dit betekent dat 55.000 tot 70.000 ton uien wel een plekje hebben gevonden in de markt. Zo is een gedeelte voor €0 naar Polen geëxporteerd. Uiteindelijk is de onderneemster niet ontevreden. "Je probeert iets. Met de armen over elkaar zitten past niet bij ons."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Jan 9 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10875479/wiskerke-s-afrika-plan-voor-60-procent-geslaagd][/url]
Het ging en gaat Wissekerke in feite alleen om de business, waarbij de nooddruftige mens een goed middel is om e.e.a. te faciliteren.

Als bovenstaande bezijden de waarheid is, kan het bedrijf wellicht boeren in het beoogde gebied helpen hun teelt op te zetten i.p.v. locale nietsnuttende college handelaren in het zadel te helpen.
Realist 9 Augustus 2017
Geheel mee eens. Ze willen alleen maar de maximale kgs per week door hun toco rammen en het interesseert ze geen fluit wie daardoor geraakt worden.
Gelukkig, gelukkig hebben de regeringen van de betrokken landen dat ingezien en er voor gezorgd dat de NL uiensector niet ook daar de boertjes kapot maakt.
Hokkaido 10 Augustus 2017
Jan schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Het ging en gaat Wissekerke in feite alleen om de business, waarbij de nooddruftige mens een goed middel is om e.e.a. te faciliteren.

Als bovenstaande bezijden de waarheid is, kan het bedrijf wellicht boeren in het beoogde gebied helpen hun teelt op te zetten i.p.v. locale nietsnuttende college handelaren in het zadel te helpen.


Wat was het probleem in de hoorn van Afrika?

1: Door de droogte was er geen voedsel zodat mensen, dieren dood van de honger en ondervoeding gingen.
2: Er was wel voedsel, maar voor de lokale bevolking veel te duur!
3: De honger werd gebruikt voor het budget van de ontwikkeling organisaties op te krikken via giro 555, zodat salarissen en vliegreizen betaalt kunnen worden.

Ik zie hier communistische gedachten om de grenzen dicht te houden, zodat de lokale bevolking onthouden wordt van goedkoop voedsel.
Ik zie meer landen waar zo'n beleid gevoerd wordt en daarna totaal afglijden naar de armoede. Zie Venezuela, Noord Korea en Argentinië (2 jaar geleden).

Alle export komt voort, omdat ze het nodig hebben! Als ze niets nodig hebben, plaatsen ze geen orders!
vrij grof 10 Augustus 2017
Jullie zijn m.i. erg kortzichtig daar er toch weer een mogelijk nieuwe bestemming is aangeboord.
we moeten toch onze oogst kwijt via de verpakkers, willen we blijven groeien in uien moet er meer weg naar o.a. nieuwe bestemmingen.
Wiskerke: prima gedaan!!!!
Ties 10 Augustus 2017
We moeten die Afrikanen gewoon onze overschotten door de strot duwen. Als wij vervolgens een tekort hebben, hebben ze daar weer honger. Da's mooi. Want er zijn toch teveel Afrikanen. Dat ze het continent ontvluchten omdat wij hun toekomst kapotmaken is geen enkel probleem, want dan laten we ze lekker verzuipen in de Middelandse Zee op kosten van de EU.
Heel goed gedaan Wiskerke!
Piet 10 Augustus 2017
Aan de reacties hier te lezen hebben jullie als klein kind zeker mh 60 gedronken en zijn jullie hersenen gestopt met groeien.
Realist 10 Augustus 2017
Zo te zien heeft dhr JAN die het artikel plaatst niet op school gezeten met zijn Wissekerke, wat ben je een zielenpiet jan, snap nu eens dat die uien weg moesten!! Als er nu op het laatst tekort waren geweest had jij een punt gehad, maar iedereen weet dat er gruwelijk veel over waren... we hebben elkaar nodig in de keten, gelukkig zijn er ook heel veel intelligente telers die snappen dat dit jaar overmacht is geweest... JAN is een kortzichtig MAN (of jongetje die nog niet snapt wat speculatieve handel betekent)
Abonnee
sneu 10 Augustus 2017
we hebben ook een overschot aan mensen die Ties heten. Ze kramen alleen maar onzin uit. Ik hoop dat al je producten verzuipen op je boerderij.
Farmer 11 Augustus 2017
Ben t eens met Piet.
Leonardo-lll 15 Augustus 2017
Natuurlijk hebben ze liever geld! Kunnen ze blauwe bonen kopen in plaats van uien. En de rooie maffia is weer van de partij in deze discussie. Slavernij en uitbuiting is niet van de lucht. Weet je wat uitbuiting is? Dat FAIR-TRADE gebeuren waarbij de afnemer de randvoorwaarden stelt en er een hele massa arme producenten buiten de boot vallen en nog verder in de problemen raken. Als je de wereld wilt verbeteren stop je met fair-tradeinitiatieven zodat het speelveld voor iedereen weer gelijk is.
Kjol 15 Augustus 2017
Niks nieuws onder de zon volgens mij.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden