Inside: Uienmarkt

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: worden ze benut?

11 Augustus 2017 - 1 reactie

De oogst van plantuien vordert gestaag en ook de eerste zaaiuien dienen zich al aan. Aan aanvoer van uien is op dit moment geen gebrek. Het wachten is vooral op meer vraag. De sector is in ieder geval klaar voor een nieuw seizoen. Let's go!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet van Nederlandse uien zou in deze periode meer een 'boost effect' in zich moeten hebben. Ten minste als dat wordt afgemeten aan andere seizoenen. Toch is dat deze week nog niet het geval. Daardoor is er nog geen sprake van een vloeiend verloop van de handel. Per saldo loopt de handel iets achter op afgelopen seizoen. In Goes kreeg de notering van plantuien te maken met een gemiddelde verlaging van €1 per 100 kilo.

11 augustus wordt bekend wanneer Senegal open gaat

Senegal
Op z’n vroegst ontvangen de Nederlandse exporteurs vrijdag 11 augustus bericht wanneer de grens voor uien naar Senegal weer opengaat. Dat wil niet zeggen dat er nog geen uien naar Senegal zijn verscheept, maar lossen is zonder groen licht niet mogelijk. Mocht er vrijdag 11 augustus nog geen uitsluitsel kunnen worden verkregen, dan kan dat betekenen dat schepen buitengaats moeten blijven liggen.

De afzet van uien leunt deze weken seizoensmatig vooral op Afrika en voelt daardoor eenzijdig aan. Overige bestemmingen zijn minimaal aan de markt. Afrikaanse landen zijn voornamelijk afnemer van de middelsortering, maar een diepe wens is dat zij ook drielingen gaan afnemen. Daar is op dit moment vrijwel geen vraag naar.

Beperking droogcapaciteit
Bij veel sorteerders groeit de voorraad drielingen hard, wat problemen geeft voor de droogcapaciteit. Sorteerders proberen er alles aan te doen om de afzet van drielingen aan de gang te krijgen, tot aan het 'weggeven' toe (lees: ophalen en zie maar wat het oplevert). En dat is een domper zo aan het begin van een nieuw seizoen.

Fijne uien zorgen voor ophoping bij sorteerder

De plantuien vallen tot nu toe fijn uit, evenals het eerste aanbod van de zaaiuien. Gehoopt wordt dat de laatste plantuien meer grove uien bevatten. In de baalprijs ontstaat, door de afzetmoeite van de drielingen, een groot prijsverschil met de middel en de grove sortering. Gehoopt wordt dat Senegal straks koper wil zijn van drielingen om voor enige verlichting bij de Nederlandse sorteerder te kunnen zorgen. Guinee, dat als land een belangrijke afnemer is van drielingen, is het afgelopen seizoen door Nederland te rijkelijk bedeeld geweest met uien. Daar worden nu de wrange vruchten van geplukt.

Hooggespannen verwachting
De start van seizoen 2017-2018 staat haaks op de verwachting. Een kleiner areaal plantuien en de droogteperikelen, dat in een belangrijk deel van het teeltgebied van plantuien speelde, hebben geleid tot hooggespannen verwachtingen. Die zijn tot nu toe niet uitgekomen. Het afgelopen seizoen was niet voor iedere akkerbouwer een financieel succes, waardoor er een bepaalde gretigheid is waar te nemen onder telers om tot zaken te komen.

Voor plantuien liggen de biedingen inmiddels op €10, waarbij deze binnen afzienbare tijd moeten worden gerooid, ingeschuurd en gedroogd, om vervolgens zo snel mogelijk weer droog uit de schuur af te leveren. In sommige gevallen zijn de droogkosten punten van onderhandeling. In de zaaiuien zijn er zaken gedaan voor €9 voor af land levering en rooien week 32. Soms wordt net als bij plantuien een gang via de bewaring gemaakt, waarbij de teler dan €10 geboden krijgt. Voor uitgegroeide zaaiuien liggen de gedane zaken tussen €6 en €7 per 100 kilo.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden