Inside: Uienmarkt

Grens Senegal opent week eerder voor uien

14 Augustus 2017 - Niels van der Boom

De grootste afnemer van Nederlandse uien, het Afrikaanse land Senegal, maakt op 16 augustus bekend de grens te openen voor uien vanuit Nederland. Deze datum is 6 dagen eerder dan vorig jaar het geval was. Toen ging de grens op 22 augustus open.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De reden voor de vervroegde opening is het offerfeest Tabaski. Die valt relatief vroeg dit jaar en wordt van 31 augustus tot en met 4 september gehouden. Dat was in 2016 van 12 september tot en met 16 september.

6

dagen

opent de grens met Senegal eerder

Uien al onderweg
De eerste Nederlandse uien zijn inmiddels al onderweg naar het Afrikaanse land. Vrijdag 11 augustus zou de Senegalese overheid bekend maken wanneer het weer uien verwelkomt. Sinds 10 februari gold een importverbod op uien, om de lokale markt te beschermen.

Belang van Senegal
Vorig jaar stelde het land eind november een importquotum in, omdat het werd overspoeld met uien. Het quotum bedroeg 20.000 ton per maand. Vooralsnog geldt er geen quotum op de import van uien. Gedurende seizoen 2016-2017 werd 168.926 ton uien naar Senegal geëxporteerd, blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis. Dat is een record. Het land is goed voor 16% van de totale Nederlandse export van uien.

Tekst gaat verder onder de grafiek.De export van uien naar Senegal. Meer grafieken? Bezoek de Databank.

Gespeculeerd op vroege opening
William Nannes, inkoper bij J.P Beemsterboer Food Traders, is blij met het nieuws over de grensopening. "Er is gespeculeerd op een vervroegde opening van de grens en de eerste boten zijn al onderweg. Dat heeft goed uitgepakt. Naar verwachting komt de eerste lading Nederlandse uien vrijdag 18 augustus aan in de haven."

Te weinig voorraad
Volgens Nannes komt het niet als een grote verrassing dat Senegal de grens bijna een week eerder opent: "We wisten dat vrijdag werd vergaderd over het openstellen van de grens. Dat is lang niet alleen afhankelijk van het offerfeest Tabaski, maar ook van de situatie in het land. Hoe is de lokale oogst geweest en hoe is de voorraad? Blijkbaar acht de overheid die niet toereikend voor de feestdagen, waardoor weer geïmporteerd mag worden. 1 september wordt altijd als richtlijn gehanteerd voor het besluit."

Weer volle bak exporteren
Of Nederlandse uienexporteurs het gedurende seizoen 2017-2018 rustiger aan gaan doen met de export, na het instellen van een importquotum vorig seizoen, is volgens de inkoper nog maar de vraag. "Ik denk niet dat de exportsector het rustiger aan gaat doen. Dat blijft natuurlijk wel koffiedik kijken. Het quotum van vorig jaar had lang niet alleen met de Nederlandse export te maken, maar ook met de situatie in het land."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden