Inside: Uienmarkt

Senegal kan wederom import reguleren

17 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Nederlandse uienexporteurs kregen vorig seizoen voor het eerst te maken met een importquotum voor Senegal. De lokale overheid wilde zo de lokale markt beschermen. Inmiddels staan exporteurs te trappelen om ook dit seizoen weer grote volumes naar het land te verschepen. Het land heeft inmiddels aangekondigd ook dit seizoen met quotums te gaan werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit artikel is aangevuld met nieuwe informatie.

De openstelling van de grens voor Nederlandse uien in Senegal, op maandag 14 augustus, zorgde niet voor grote verrassingen binnen de uiensector. Reeds eind vorige week vertrokken de eerste ladingen naar Afrika. "Exporteurs hebben geanticipeerd op het nieuws. Ten opzichte van 2016 is het 6 dagen eerder, maar relatief gezien valt het mee", zegt Wim Waterman van Waterman Onions. "Iedereen wil uiteraard de eerste zijn die in Senegal met uien aankomt."

De Nederlandse uiensector doet het niet rustiger aan

Importquotum goed geslaagd
Waterman is ervan overtuigd dat ook in seizoen 2017-2018 een importquotum wordt ingericht: "Het quotum is afgelopen seizoen een succes geweest. De precieze uitvoering is nog onbekend, maar ik verwacht wel dat we er opnieuw mee te maken krijgen. Wanneer de markt met uien wordt overspoeld, dan grijpt de overheid in." Waterman heeft echter niet de illusie dat de Nederlandse uiensector het hierdoor rustiger aan gaat doen. "Zeker in de eerste helft van het seizoen wordt er maximaal geëxporteerd. Wellicht dat het later minder wordt."

Licenties
Het quotum werkt met licenties die de overheid afgeeft. De lokale importeurs krijgen een licentie toebedeeld. Iedere importeur heeft relaties met 2 tot 3 Nederlandse leveranciers, waar hij zijn uien vandaan haalt. Vorig jaar werd met terugwerkende kracht, vanaf 1 november, de quotering ingesteld. De weekexport werd hierdoor met circa 2.000 ton gedrukt.

Koffiedik kijken
Niet iedereen is overtuigd dat Senegal wederom de import zal gaan reguleren. William Nannes, inkoper bij J.P Beemsterboer Food Traders, durfde daar eerder geen uitsluitsel over te geven. Volgens hem was het quotum vorig jaar mede de oorzaak van de lokale uienmarkt in Senegal. Of in seizoen 2017-2018 wederom maatregelen worden genomen, is nog koffiedik kijken.

Markt Guinee verpest
Vorig seizoen werd Guinee, een belangrijke bestemming voor drielingen, overspoeld met dit product. Daar plukt de sector nu nog de wrange vruchten van. De afzet van deze drielingen vormt momenteel een probleem voor de verwerkers. "In plantuien komen dit seizoen veel drielingen voor en ook in de eerste zaaiuien zien we ze", weet Waterman. "De markt in Guinee is verpest. Of de markt in Senegal en andere Afrikaanse landen ook is verpest, durf ik niet te zeggen. Een gelijkenis met Guinee is er niet. Hoe het precies gaat lopen, kan niemand zeggen."

Guinee werd overspoeld met drielingen

Vorig seizoen werd ook Ivoorkust overvoerd met uien, waardoor het land een stap terug deed. Hierdoor trad destabilisatie op in de markt.

Update 17 augustus 15:30 uur
Import in beeld brengen
Het Senegalese Agence de Régulation des Marchés, de overheidsorganisatie die toeziet op marktregulatie, maakt op 17 augustus inderdaad bekend dat het met een maandelijks importquotum gaat werken. Om te beginnen gaat het de hoeveelheid uien, dat het land binnenkomt, registreren. Wanneer dit in beeld is gebracht, kan een importquotum worden ingesteld. Over volumes zijn nog geen uitspraken gedaan.

Stijgende kosten
De uienprijzen zijn in Senegal flink opgelopen. 1 kilo kost op de markt momenteel €0,91 tot €1,07. Dat meldt de Senegalese consumentenbond UNCS. Volgens het agentschap ARM is de beschikbare voorraad van 1.775 afgenomen tot 424 ton. 

Met het oog op het feest Tabaski verwelkomt Senegal daarom weer importuien. De consumentenbond pleit voor het instellen van een prijsplafond bij de ARM. Voorzitter Mamadou Abdoul Sy is daar echter geen voorstander van. De bond vreest voor fors oplopende prijzen. Aangezien iedereen uien wil kopen voor Tabaski, worden kopers op onnodige kosten gejaagd.

Lage lokale opbrengst
Volgens Mamadou Abdoul Sy is het land zelfvoorzienend in de uien. Het probleem is echter dat er niet voldoende opslag beschikbaar is. Daardoor treden grote verliezen op. Het huidige uienseizoen in Senegal kent een lage opbrengst, vertelt hij tegen een Senegalese nieuwssite. Dat komt doordat er te weinig kunstmest is gebruikt. Telers spreken daarnaast over een slechte zaaizaadkwaliteit.

Import vormt een probleem
De uienteelt in Senegal groeit fors. In 2004 werd 40.000 ton geproduceerd, tegenover 367.000 ton in 2016. De uienverkoop behaalde een omzet van 35 miljard CFA Franc. De verkoop is volgens minister van handel, Alioune Sarr, een probleem. "Vooral aan het begin van het seizoen is dit lastig. Daarom moeten we de import reguleren."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden