Inside: Uienmarkt

Klagen voert de boventoon, maar is niet nodig

25 Augustus 2017

Steeds meer telers lijken te kiezen om (een deel van) hun uien eerder dan normaal in handen te geven van de handel. Daardoor is er geen gebrek aan werkvoorraad voor uiensorteerders, wat positief is om de exportmotor maximaal te kunnen laten draaien. Toch zou voor het maken van stemming op de uienmarkt enige verschraling van het aanbod wenselijk zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op dat snijvlak begeeft de Nederlandse uienmarkt zich. De wil om te verkopen is groot en het vertrouwen in de markt klein. Daarbij lijkt het niet eenvoudig om daar verandering in te brengen. Dit alles resulteert in een verhoging van de druk op de uienprijzen, wat zichtbaar werd op de regionale beurzen.

Geen notering voor plantuien
In Goes kwam de commissie er niet uit om nog met een notering voor plantuien te komen. De notering van week 33 bleek daarmee de laatste te zijn van dit seizoen. Voor zaaiuien bracht Goes een splitsing aan tussen de 30% en de 60% grof sortering. Daarmee heeft Goes precies aangegeven hoe de vork, voor wat betreft de handel in uien, in elkaar steekt.

Negativisme ombuigen is makkelijker gezegd dan gedaan

Andere toon in Emmeloord
De notering van uien in Emmeloord liet een andere toon horen. De notering is teruggebracht naar 1 af land notering, dus geen splitsing tussen directe levering en uitgegroeid. Voor uien, levering af land, bleef de notering onveranderd met €5 tot €6 per 100 kilo voor de 30% tot 60% grof sortering en €6 tot €7 per 100 kilo voor de 60% grof sortering. De stemming werd verwoord met rustig.

Afzet van uien
Het is lastig om de huidige afzet van uien in positiever daglicht te zetten. Toch zou dat geen enkel probleem mogen zijn, omdat volgens sorteerders en exporteurs de huidige afzet niet tegenvalt. Voor het mooie zouden er meer bestemmingen onder de huidige afzet mogen zitten, maar dat laat onverlet dat de tot nu toe gerealiseerde afzet er mag zijn.

Bovendien zouden meerdere bestemmingen gunstig zijn voor de inzet van de Nederlandse sorteercapaciteit en het verleggen van de aandacht zou ook wonderen kunnen doen. Over het instellen van een quota door Senegal is nog weinig meer bekend dan dat dit eraan zit te komen. Waarschijnlijk volgens er pas meer details na Tabaski.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden