Inside: Uienmarkt

China profiteert van kansen op uienmarkt

30 Augustus 2017 - Niels van der Boom

China heeft zijn uienexport in de eerste helft van 2017 een boost kunnen geven. In 2016 liep het geëxporteerde volume terug, door druk vanuit India en lage prijzen. Verschillende Aziatische landen vragen nu meer om uien, zodat het grootste uientelende land ter wereld meer volume af kan zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gedurende het eerste halfjaar van 2017 heeft China 330.000 ton uien geëxporteerd. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van 2016. Afgelopen jaar werd in totaal 712.000 ton product geëxporteerd, 18% minder dan in topjaar 2015. Dit blijkt uit cijfers van de Global Trade Atlas. Op de exportmarkt doen zich echter nieuwe kansen voor, waardoor China meer product kan afzetten.

20

procent

meer uien heeft China in de eerste 6 maanden van 2017 geëxporteerd

India stevige concurrent
India zat vorig jaar ruim in zijn uien. Daarnaast bevonden de prijzen zich op een laag niveau. Dit zorgde voor concurrentie met China. Het land zag zijn export naar Maleisië met 33% teruglopen, tot 35.000 ton. India zette juist 60% meer product af in 2016. Goed voor 145.000 ton op een totaalvolume van 386.000 ton. Voor zowel India als China zijn de Filippijnen en Vietnam belangrijke exportmarkten, gevolgd door Japan en Maleisië. De Chinese export naar Rusland nam afgelopen jaar met een derde af. Ook tracht het land uien af te zetten in Nieuw-Zeeland, maar strikte fytosanitaire eisen verhinderen dat.

Wisselende oogst
Over de oogst van 2017 doen wisselende verhalen de ronde. Zo zou de oogst in de eerste maanden van 2017 lager zijn geweest, als gevolg van een kleiner uienareaal en ongunstige groeiomstandigheden. En als gevolg van een kleinere oogst in de regio Yunnan liepen de prijzen iets op. Sinds mei zijn die gedaald tot een meer exportvriendelijker niveau.

Gunstig prijsniveau
China moet het vooral hebben van vraag op de wereldmarkt, gecombineerd met een gunstig prijsniveau. Het land is de grootste uienproducent ter wereld, met een geschat volume van 20 miljoen ton, waarvan minder dan 5% wordt geëxporteerd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden