Inside: Uienmarkt

Senegal neemt regie met uien in eigen hand

28 September 2017 - Clarisse van der Woude

Senegal heeft met terugwerkende kracht een quotum ingesteld voor de import van 65.000 ton uien. Welke gevolgen heeft dat? Neem een abonnement op 'Uienmarkt'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Senegal besloot woensdag 27 september de licentie af te geven, omdat de markt overvoerd wordt door Nederlandse uien. Het quotum stelt dat er van 1 september 2017 tot 1 december 2017 precies 65.000 ton uien het land in mag. Hiermee neemt het land het heft in eigen handen.

Afrika-specialist Peter Beemsterboer schat in dat er in september al 25.000 ton is geladen. "Dat houdt in dat er vanaf nu nog 40.000 ton uien naar Senegela kan. Dat is slechts 4.000 ton per week."

40.000

ton

uien over voor Senegal

Slecht nieuws voor de uienmarkt
Afgelopen jaar exporteerde Nederland in 30 weken tijd 170.000 ton uien naar Senegal. Dat komt neer op 5.600 ton per week. Voor de uienmarkt, die toch al in een slechte positie verkeert, is dit slecht nieuws. "Dit is de consequentie wanneer allerlei partijen lukraak uien blijven sturen, helemaal wanneer er al voldoende uien aanwezig zijn."

Markt verpesten
Beemsterboer zag het al een beetje aankomen. "Het goede ervan is dat de markt zich hierdoor reguleert. Als importeurs namelijk geld verliezen, krijgen wij ook niet betaald. Er moet geëxporteerd worden naar de behoefte van de import. In het verleden reguleerde dat zichzelf, maar de laatste jaren wordt er doorgegaan met versturen. Daardoor verpest je daar, maar ook hier, de markt. En uiteindelijk betaalt de teler het gelag." Eerder dit jaar, schreef de exporteur hier nog een brandbrief over.

Naast Senegal, heeft ook Mauritanië paal en perk gesteld aan de import. De importeurs in het land besloten vorige week al om tijdelijk niets meer te importeren.

De export van uien naar Senegel is de laatste jaren flink gestegen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden