Inside: Uienmarkt

Wat doet een importquotum met de uienprijzen?

29 September 2017

Het was een rumoerige week in de uiensector. Telers maken overuren om de uien op tijd binnen te krijgen, de opbrengsten zijn wisselend en ondertussen voert Senegal een importquotum in. Welke effecten heeft dat? Neem een abonnement op 'Uienmarkt'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor uientelers zijn het drukke tijden. Na de natte periode van de voorgaande weken, moest het deze week gebeuren. Er is hard gewerkt om de uien van het land te krijgen. De opbrengsten variëren sterk; van 25 ton in gebieden in Zeeuws-Vlaanderen tot 100 ton in het noorden van Nederland. Met name in bepaalde stroken van Zeeuws-Vlaanderen zijn de opbrengsten tegenvallend.

Hoe verder naar het noorden, hoe beter de opbrengsten zijn

Doordat er veel bacterie en tripschade is gevonden, hebben de uien nauwelijks kans gehad om te groeien. Hoe verder men naar het noorden gaat, hoe beter de opbrengsten zijn. In Flevoland wisselen de opbrengsten van 65 tot 75 ton. Uit Groningen komen de meest positieve verhalen. Daar hebben de opbrengsten een bodem van 75 ton. Opbrengsten van 100 ton zijn geen uitzondering.

Senegal voert importquotum in
Donderdag 28 september werd duidelijk dat Senegal, de grootste afnemer van Nederlandse uien, een importquotum heeft ingesteld. Het agentschap Agence de Régulation des Marchés (AFM) stelt deze in voor de periode van 1 september 2017 tot 1 december 2017 en omvat een volume van 65.000 ton uien. De verwachting is dat er in de eerste weken van september 25.000 ton uien naar Senegal zijn geëxporteerd. Dit zou betekenen dat er nog 40.000 ton overblijft.

In 2016 zijn er van 1 september tot 1 december 89.500 ton uien naar Senegal geëxporteerd. Dit houdt in dat er vorig jaar gedurende de maanden september tot december minimaal 24.500 ton uien meer uien naar Senegal zijn geëxporteerd dan nu kan met het ingestelde quotum.

Houdt dit in dat er dit jaar veel minder uien naar Senegal gaan? Dat valt nog te bezien. In de eerste weken van seizoen 2017/2018 zijn er al ruim 42.000 ton uien naar Senegal verscheept. Tellen we hier het quotum bij op, dan zou dit betekenen dat er op 1 december 107.000 ton uien naar Senegal kunnen zijn geëxporteerd.

Trekken we dit nog breder en houden we een afzet aan die gelijk is aan die van vorig jaar (van 1 december tot aan het einde van het seizoen), dan komt seizoen 2017/2018 uit op 164.000 ton. Dit is 6.000 ton minder dan seizoen 2016/2017, waarbij 170.000 ton uien naar Senegal werden geëxporteerd.

Het zorgt toch voor een lichte prijsdruk

Wat betekent het importquotum voor de uienprijzen?
Als de exportcijfers van uien naar Senegal vanaf 1 december dezelfde koers varen als die van vorig jaar, dan is de totale export naar Senegal iets minder dan vorig jaar. Toch zorgt het quotum ervoor dat de komende 2 maanden de export naar de belangrijkste afnemer van Nederlandse uien wordt gedrukt. Dit zorgt voor een lichte prijsdruk op de middensortering, waarvan Afrika grootafnemer is. In de baalprijs betekent dit dat de prijsrange zakt van globaal €12 tot €13 naar €11 tot €12.

In de notering van beurs Emmeloord is een daling van de middensortering van af land uien te zien. De 30-60% grof sortering daalde met gemiddeld €0,50 naar €5 tot €6 per 100 kilo. Verder zijn er deze week weinig transacties gedaan. Emmeloord noteert net als vorige week een rustige stemming, terwijl Middenmeer de stemming als flauw omschreef.

Sorteerders en exporteurs verwachten dat er een lichte druk op de middensortering uien zal blijven. De komende weken zal meer duidelijkheid geven over de gevolgen van het importquotum van Senegal. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden