Exportgebied toegelicht

Groot-Brittannië: heeft brexit gevolgen voor uienmarkt?

30 Oktober 2017

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. In deze editie kijken we naar het op één na grootste importerende land van de Nederlandse uien van het afgelopen jaar: Groot-Brittannië. Is de export naar Groot-Brittannië net zo sterk als vorig jaar en wat zijn de gevolgen van de brexit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorlopige exportcijfers laten zien dat er dit seizoen (tot en met week 39) 19.919 ton uien naar Groot-Brittannië is geëxporteerd. Dat is 45% minder dan een jaar eerder in dezelfde periode. Dit is een fors percentage minder, waarvoor meerdere oorzaken zijn te benoemen.

De kwaliteit van de Nederlandse ui was zeer goed

Vorig seizoen uitzonderlijk goed
Een belangrijke oorzaak is dat de export naar Groot-Brittannië vorig jaar uitzonderlijk goed was. In seizoen 2016/2017 werd er 141.000 ton uien naar Groot-Brittannië geëxporteerd. Dat is ruim een derde meer dan de 2 seizoenen eerder (101.000 ton in 2015/2016 en 102.000 ton in 2014/2015). Een belangrijke oorzaak van het goede vorige seizoen is dat de kwaliteit van de Nederlandse ui erg goed was. Bovendien hebben veel Britse telers een misrekening gemaakt. Zij hebben te lang gewacht met het verkopen van hun uien, maar toen bleken de afzetmogelijkheden zeer beperkt. Door de problemen van vorig seizoen zijn Britse telers op dit moment veel eerder geneigd om hun uien te verkopen.

De kwaliteit van de Britse uien is dit jaar minder goed dan vorig seizoen. Omdat Britse telers hoofdzakelijk voor supermarkten en de kleinverpakker telen, zijn er meer partijen die niet in het kleinverpakkingskanaal terecht komen. Deze komen wel in het kanaal van de Nederlandse handel.

Brexit
Toen de Britten zich in juni 2016 door middel van een referendum uitspraken over een brexit was er veel onzekerheid over de gevolgen hiervan. Inmiddels wordt er nog steeds onderhandeld en weet niemand welke brexit vorm er op ons afkomt.

De Britten moeten straks meer betalen voor de uien

Wel is duidelijk geworden dat de brexit gevolgen heeft gehad op de koers van het Britse pond. In de afgelopen 18 maanden is de pondkoers met 20% gedaald. Hierdoor wordt het importeren van uien voor de Britten duurder en is de Britse teler concurrerender geworden voor de Nederlandse telers.

Verloop van dit seizoen
Nederlandse exporteurs verwachten dat er dit jaar minder uien naar Groot-Brittannië worden geëxporteerd. Door bovengenoemde redenen zijn Britse telers een stuk concurrerender geworden voor de Nederlandse telers. Daarnaast hebben Britse verpakkers veel technische innovaties doorgevoerd waardoor zij steeds meer lijken op de Nederlandse verpakkers.

Groot-Brittannië heeft 60.800.000 inwoners en is 5 keer zo groot als Nederland (209.331 vierkante kilometer).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden