Exportgebied toegelicht

Welke kansen heeft Nederland in Guinee?

27 November 2017

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Guinee. Het vierde importerende land van Nederlandse uien. Door de constante afname, kan Guinee na de jaarwisseling weleens een belangrijke afnemer worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voordat we de markt toelichten, is het handig om te weten om welke Guinee het gaat. In dit artikel hebben we het over het voormalige Frans-Guinee, soms Guinee-Conakry genoemd (naar de hoofdstad) en officieel de Republiek Guinee. Niet te verwarren met de Afrikaanse landen Guinee-Bissau en Equatoriaal-Guinee, waar ook veel Nederlandse uien naar toe worden geëxporteerd.

Sterke toename
Guinee is een belangrijke afnemer van Nederlandse uien. In seizoen 2016/2017 importeerde het 87.080 ton Nederlandse uien. Alleen Senegal, Groot-Brittannië en Ivoorkust namen meer Nederlandse uien af. Ook in de eerste weken van dit seizoen staat Guinee op de vierde plek. Tot en met week 44 nam het land 20.890 ton uien af, een stijging van 20% ten opzichte van vorig seizoen. In diezelfde periode vorig seizoen nam het land 17.361 ton uien af.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De export naar Guinee groeit gestaag, sinds 2009 met 420%.

Vanaf 2009 is er een sterke groei te zien in de export naar Guinee. Veel exporteurs proberen hier een graantje van mee te pikken. Zo komt het regelmatig voor dat er op de gok schepen naar Guinee worden gestuurd in de hoop ook daadwerkelijk te mogen lossen. Echter, met wisselend succes. 

Export is constant
In tegenstelling tot Senegal, en in mindere mate Ivoorkust, is de afname van Nederlandse uien in Guinee erg constant. Het hele jaar worden er uien geïmporteerd; met af en toe een piek of een dal. Wekelijks gaat het om een volume van om en nabij de 1.000 ton.

Vorig seizoen werden in week 22 (aan het einde van het seizoen) de meeste uien naar Guinee geëxporteerd: ruim 2.600 ton. De ramadan was toen net begonnen, waardoor de aankopen voor het Suikerfeest een rol speelden. Ook Liberia en Siërra Leone zijn Afrikaanse landen waar een continue afzet is. Echter, in deze landen is maar 1 aspect doorslaggevend: de prijs.

Wanneer de Nederlandse uien goedkoop zijn, zal er vraag naar uien uit Guinee zijn. Vorig seizoen had de Nederlandse markt te maken met lage uienprijzen. Het gevolg hiervan is dat er het hele jaar uien naar Guinee zijn geëxporteerd. Op dit moment zijn de prijzen in Nederland wederom laag en ook de vooruitzichten zijn niet bijster positief. Guinee zou daarom tot het einde van het seizoen een belangrijke afnemer kunnen blijven.

Concurrentie uit buurlanden
Concurrentie voor Nederland komt uit buurlanden Niger, Burkina Faso en Mali. In deze landen worden voornamelijk roze uien geteeld. Door technische ontwikkelingen kunnen de uien beter bewaard worden en ook de logistieke omstandigheden worden beter. Daardoor worden de uien goedkoper. Op de lange termijn neemt de concurrentie uit deze landen naar verwachting toe.Guinee telt 12,4 miljoen inwoners en is 6 keer zo groot als Nederland (245.857 km2).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden