Inside: Uienmarkt

Afrika vormt de motor achter exportrecords

7 December 2017

De exportcijfers van dit jaar zijn gigantisch. De verhalen over exportrecords volgen elkaar in rap tempo op. Kijken we naar de top 10 van meest afnemende landen, dan valt op dat de exportrecords vrijwel geheel op het conto van het continent Afrika is te schrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de top 10 staan 5 Afrikaanse landen. Tot en met week 46 zijn deze landen goed voor meer dan 50% van het exportvolume. Gezamenlijk namen zij dit seizoen al 247.957 ton uien af, wat goed is voor een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat bij de overige landen in de top 10, op Nicaragua na, een vergelijkbaar of kleiner volume wordt behaald.

(Tekst gaat verder onder de tabel)

Plaats Land Percentage
1. Senegal +22%
2. Ivoorkust +14%
3. Groot-Brittannië -23%
4. Maleisië -1%
5. Mali +63%
6. Guinee +17%
7. Mauritanië +30%
8. Indonesië -10%
9. België -23%
10 Nicaraqua +19%


De exportcijfers maken duidelijk dat Afrika op dit moment een 'pushmarkt' is. Er gaan veel schepen naar het continent en de uien worden in rap tempo op de kade geladen. Dit in de hoop dat Afrikaanse importeurs er een baasje voor kunnen vinden. Er worden daarom meer uien naar Afrika geëxporteerd dan er gevraagd werden. Of dit een gezonde situatie is, valt uiteraard te betwisten.

Het door Senegal ingevoerde importquotum is inmiddels bijna vol. In week 47 is 85% van het quotum vol geleverd en de verwachting is dat volgende week de laatste schepen in Senegal uien zullen lossen.

Ivoorkust
In week 46 is een forse toename te zien in de exportcijfers van Ivoorkust. In deze week nam het land 7.791 ton uien af. In de voorgaande weken was dat gemiddeld 'slechts' 3.000 ton. Deze toename heeft een aantal oorzaken. Een belangrijke is het offerfeest in Ivoorkust, wat gezorgd heeft voor een toenemende vraag. 

Daarnaast is er in de haven van Dakar congestie ontstaan. Vanuit Dakar worden veel uien naar Mali en Burkina Faso geëxporteerd. Door de vertraging in de haven van Dakar wordt de haven van Abdidjan in Ivoorkust gebruikt om uien naar Mali en Burkina Faso te exporteren.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden