Exportgebied toegelicht

Waarom neemt België zo veel Nederlandse uien af?

11 December 2017

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: België. Dit seizoen importeerde België al 12.988 ton uien. In België zelf blijft het areaal gestaag doorgroeien. Waarom importeert België zoveel Nederlandse uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als we kijken naar de landen die de meeste Nederlandse uien afnemen, dan stond België vorig seizoen op de zevende plaats; met een volume van 37.699 ton uien. Er worden dus veel uien geïmporteerd voor een land dat zelf ook uien teelt. De oorzaak van deze hoge cijfers is een apart verhaal.

De Belgische supermarkten willen dat er Belgische uien in de schappen liggen. Er zijn in België weinig sorteerders voor de kleinverpakking. Hierdoor worden veel Belgische uien in Nederland verpakt, waarna ze weer terug worden geëxporteerd naar België. Deze uien telen mee voor de Nederlandse exportcijfers. De cijfers blijven vrij stabiel.

Zelf exporteert België ook de nodige uien. Met name de haven van Antwerpen is hier een belangrijke schakel in. Via de haven van Antwerpen worden ook veel Nederlandse uien verscheept. Deze uien tellen mee voor de Nederlandse exportcijfers. De haven van Antwerpen vormt hierin een schakel in de exportketen.

Kwaliteitsproblemen
Er zijn dit seizoen problemen geweest met de teelt van uien in België. Vooral de aanhoudende droogte heeft in West-Vlaanderen en in het westen van Wallonië gezorgd voor een erg fijne maatsortering. Ook zijn er veel problemen met schot, omdat de MH niet goed is opgenomen. De situatie kan vergeleken worden met de situatie die dit jaar in Zeeuws-Vlaanderen parten heeft gespeeld. In de rest van België is de situatie beter. 

Vergelijkbare prijzen als in Nederland
De prijzen in België liggen rond hetzelfde niveau als in Nederland. Een aantal jaar geleden was hier nog een verschil in op te merken. Toen lagen de prijzen in België significant €0,01 of €0,02 lager dan in Nederland.

De laatste jaren zijn deze prijzen naar elkaar toe gekropen, omdat de handel vanuit Nederland zich meer op België is gaan richten. Wel is het zo dat de transportkosten in België hoger zijn dan in Nederland. Dit komt doordat vrachtwagens maximaal 28 ton mogen laden.

Telen op contract
In België zijn telers gewend om uien op contract te telen. De teelt voor vrije handel wordt dan ook zoveel mogelijk gemeden. Op dit moment ligt het areaal uien in België rond de 3.000 hectare. 

Voor de komende jaren wordt hierin een stijging verwacht. Voor deze extra hectare moeten dan wel goede contracten worden afgesloten. Telen voor de vrije markt vinden Belgische telers namelijk maar spannend.België heeft 11 miljoen inwoners en is 0,7 keer zo groot als Nederland (30.528 km2).

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden