Brazilië verhoogt het importtarief voor uien vanaf 2018 van 10% naar 25%. Dat maakt de Landbouwraad in het land bekend. Nederlandse uien worden volgens de Brazilianen onder kostprijs in het land verkocht, waar lokale telers hinder van ondervinden. Welke exportkansen liggen er voor Nederland dit seizoen?
Het importtarief bedraagt nu 10%, maar gaat vanaf 1 januari 2018 naar 25%. Echter, die verhoging is niet in lijn met de Mercosul afspraken. Om toch te voldoen aan het verplichte Mercosul buitentarief van 10%, wordt de belasting geleidelijk weer verlaagd naar 10% in 2021. Dat meldt de Landbouwraad.
Nederland niet geraadpleegd
William Nannes, inkoper bij Beemsterboer, noemt de importtariefverhoging niet schokkend, gezien het huidige prijsniveau van de uien. "Een teler merkt er nu waarschijnlijk niets van, maar het zorgt misschien wel voor extra druk op de markt. Ook is het van belang op welke prijs de verhoging slaat. Gaat het puur om de uienprijs of komt het bovenop de uienprijs wanneer ze op de kade staan. Afgelopen week vond de algemene ledenvergadering van de Holland Onion Association plaats. Toen is het onderwerp niet besproken. Het lijkt erop alsof het onverwacht is aangekondigd."
Missie van telersorganisatie
Het is niet bekend of alleen Nederlandse uien extra belast worden met het hogere importtarief. De Braziliaanse uientelersorganisatie Anace pleitte eerder voor een verhoging die alle leveranciers uit de Europese Unie treft, meldt de Braziliaanse nieuwssite Canal Rural. Daarom verzocht de organisatie een importtarief verhoging van 35%. Belangrijkste leverancier van uien aan Brazilië is buurland Argentinië. Naast Nederland is ook Spanje een grote exporteur vanuit de Europese Unie.
Oneerlijke concurrentie
Reden voor het hogere importtarief is de oneerlijke concurrentie. De gemiddelde prijs van Braziliaanse uien kost volgens de telersorganisatie 16,50 Braziliaanse reaal (€4,26) per zak van 20 pond. Nederlandse uien worden echter voor 14 reaal (€3,61) ingevoerd, aldus Anace.
"Telers hebben hun uien onder kostprijs verkocht en zich in de schulden gestoken om het zaaizaad en kunstmest te kunnen betalen", zegt Anace voorzitter Rafael Jorge Corsin. "85% van alle telers zijn familiebedrijven. Door oneerlijke concurrentie uit Nederland gaan bedrijven failliet."
(Tekst gaat verder onder grafiek)
De Nederlandse uienexport naar Brazilië kent een zeer grillig verloop.Komt Brazilië aan de markt?
Nu de jaarafsluiting nadert kijkt de uiensector reikhalzend uit naar alternatieven voor Afrika. Vorig jaar werd Brazilië gemist en dit jaar hoopt Nederland het land weer te mogen bedienen. Nannes bemerkt echter nog geen signalen uit het land. "Brazilië is zo’n enorm land. Ze hebben 5 tot 6 oogsten per jaar. Mislukt er 1, dan valt mogelijk een gaatje waar Nederland in kan springen. De verhalen gaan dat Argentinië geen geweldige oogst heeft gehad. Van Spanje hoeven we geen concurrentie te verwachten. Die importeren momenteel zelf Nederlandse uien omdat ze niet voldoende product hebben. Het gaat dan om de zeer grove maten."