Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Nicaragua. Dit jaar namen zij 22% meer uien af dan vorig jaar in dezelfde periode. Waar komt deze stijging vandaan en wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?
Voor rode Nederlandse uien is Midden-Amerika een graag geziene markt, maar Nicaragua is hier een uitzondering op. Zij importeren alleen gele uien met een maatsortering van 45 millimeter tot 80 millimeter. De uien moeten voldoen aan de Nederlandse kwaliteitstandaarden en worden, net zoals in Panama, geïnspecteerd op aaltjes.
In de eerste helft van het Nederlandse uienseizoen gaan er veel uien naar Nicaragua en is er sprake van weinig concurrentie. In het tweede gedeelte van ons afzetseizoen stapt men over op uien van regionale teelt. Dit beeld is ook terug te zien in omliggende landen (onder meer Honduras en Guatemala). Op het moment dat deze landen hun eigen oogst consumeren, is Nederland niet meer interessant; wij zijn dan te duur.Nicaragua heeft 6 miljoen inwoners en is 3 keer zo groot als Nederland (130.373 km2).
Exporttoename
In het eerste gedeelte van dit seizoen is Midden-Amerika goed vertegenwoordigd als afnemer van Nederlandse uien. In de top 20 van meest afnemende landen staan 4 landen uit Midden-Amerika: Nicaragua, Panama, Haïti en Honduras. Gezamenlijk namen zij dit jaar al 38.470 ton uien af. Ten opzichte van vorig jaar is dit een stijging met 15%.
Van deze landen neemt Nicaragua de meeste Nederlandse uien af. Tot en met week 47 11.575 ton. Voor Nicaragua betekent dit een stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar en zelfs een stijging van 150% als wordt vergeleken met 2015.
Onvoorspelbare overheid
Bij de export naar landen uit Midden-Amerika hebben de lokale overheden een belangrijke vinger in de pap. Zij proberen de import te reguleren door middel van importverhogingen of door meer/minder licenties af te geven. De overheden in Midden-Amerika zijn daarnaast erg onvoorspelbaar. Maatregelen die worden opgelegd, veranderen van jaar tot jaar waardoor er soms geen pijl op te trekken is.
Een belangrijke reden voor de hoge exporttoename is dat er dit jaar een stuk minder importbeperkingen zijn opgelegd. Hierdoor hebben Nederlandse exporteurs hun geluk kunnen beproeven. De grillen van de overheid zullen voor de komende jaren bepalen of de export naar Nicaragua en overige landen in Midden-Amerika zal toenemen.
Exporteurs geven aan dat de vooruitzichten gunstig zijn, maar de politieke maatregelen zullen bepalend zijn. Hoe deze zullen uitpakken wordt bepaald door de eigen productie. Verder is van belang hoe de oogst van uien in Nederland er uit ziet met het oog op de beschikbaarheid en kwaliteit. Op dit moment gaan er in verhouding veel Nederlandse uien naar Midden-Amerika. Dit kan voor lokale telers nadelig zijn, waardoor overheden kunnen besluiten om meer beperkingen op te leggen. Een gezonde balans tussen vraag en aanbod is hierbij onmisbaar.