Exportgebied toegelicht

Hoelang kan uienafzet naar Mali nog door?

15 Januari 2018

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Mali. Kijkend naar de meest recente exportcijfers komt Mali (na Senegal, Ivoorkust en Groot-Brittannië) op de vierde plaats als grootste afnemer van Nederlandse uien. De vraag is echter hoelang de export richting Afrika nog door zal gaan en wanneer Mali overstapt op de lokale oogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als bij de overige Afrikaanse bestemmingen is de export richting Mali dit seizoen gigantisch. Tot en met week 50 werden er 31.607 ton uien naar Mali geëxporteerd. Dit is ruim 75% meer dan 1 jaar eerder in dezelfde periode.

Binnenland van Afrika
Mali ligt in het binnenland van Afrika en kan hierdoor niet rechtstreeks Nederlandse uien importeren. De uien worden dus via Senegal, Mauritanië en Ivoorkust geïmporteerd. Met name de havens van Dakar (Senegal) en Abidjan (Ivoorkust) vormen hierbij een belangrijke schakel.

De export naar Mali is relatief duur, vanwege lokale kosten die bij de export gemoeid zijn; met name de douanekosten zijn erg hoog. In het noorden van Mali heerst oorlog, waardoor de regering veel geld nodig heeft. Door het hanteren van hoge douane- en importkosten kan de regering veel geld toe-eigenen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

De exportcijfers naar Mali tot en met 2016.Lokale teelt
Mali teelt zelf roze uien. Het lokale seizoen in Mali loopt van januari/februari tot en met augustus. In de maanden juni/juli worden tevens veel uien uit Marokko geïmporteerd. De Nederlandse export richting Mali richt zich op de overige maanden; van september tot eind januari.

Hoewel de Nederlandse uien erg populair zijn, begint de populariteit van lokale uien steeds meer toe te nemen. De regering in Mali probeert de consumptie van de lokale teelt te stimuleren. Door het Nederlandse exportbedrijven moeilijk te maken, zijn de kosten van onze uien zo hoog dat de handel in Mali overstapt op de lokale oogst.

Exportseizoen Afrika op zijn einde
Op dit moment loopt het Nederlandse exportseizoen richting Mali ten einde. De laatste vrachten zijn onderweg naar het Afrikaanse land. Over de gehele linie doet de export richting Afrika een stap terug, omdat er wordt overgestapt op de lokale oogsten. Vorige week donderdag is er vergaderd over de belangrijkste exportbestemming: Senegal. Hierbij is geen concreet besluit genomen over het instellen van een nieuw exportquotum. 

De verwachting is dat de lokale oogst op zich laat wachten, waardoor Senegal (tot er daadwerkelijk op de lokale oogst wordt overgestapt) te weinig uien heeft. Een aantal exportbedrijven speelt hier slim op in. Boten die nu in de haven liggen zullen waarschijnlijk nog gelost worden.

Of de export het komende seizoen net zo goed zal zijn, hangt van veel factoren af. Politieke beslissingen en de prijs zijn hierbij van groot belang. Er wordt de laatste jaren door zowel lokale als westerse organisaties veel geïnvesteerd in de opslag van uien. Wanneer lokale uien langer opgeslagen kunnen worden, zal het land langer gebruik maken van deze lokale uien.Mali is 29 keer zo groot als Nederland en heeft 18 miljoen inwoners.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden