Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Indonesië. Het is een land dat strenge eisen stelt aan de import van uien. Aan welke regels moeten Nederlandse exporteurs en boeren zich houden, en wat zijn de verwachtingen voor komend jaar?
Dit seizoen zijn er tot en met week 50 zo’n 20.125 ton uien geëxporteerd naar Indonesië. De eerste uien werden in week 34 gelost en in week 48 werden de laatste uien naar Indonesië verladen (169,2 ton). Het exportcijfer ligt hiermee iets achter op het volume dat vorig jaar in dezelfde periode werd gerealiseerd. Toen werd er 21.928 ton geëxporteerd, wat een exportrecord betekende.
In de 5 jaar daarvoor werd er jaarlijks zo'n 15.000 ton naar Indonesië geëxporteerd. Al met al zijn er tevreden gezichten waar te nemen, wat betreft de afzet naar Indonesië van dit seizoen, onder de Nederlandse exporteurs.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)Dit seizoen zijn er tot en met week 50 ruim 20.000 ton uien geëxporteerd naar Indonesië.
Strenge perceelseisen
De export naar Indonesië hangt af van de licenties die de importeurs verstrekken. De volumes die de importeurs ontvangen, worden toegewezen door de Indonesische overheid. Daarnaast moeten de Nederlandse uien voldoen aan de strenge eisen die het land stelt. Zo moeten de percelen waarop uien voor Indonesië worden geteeld vrij zijn van stengelaaltjes (Ditylenchus dipsaci). Bovendien mogen er geen residuen of zware metalen worden aangetroffen in de percelen.
Exporteurs hebben tot medio januari de tijd om percelen op te geven waarop uien voor Indonesië geteeld gaan worden. Deze percelen worden bemonsterd en wanneer deze volledig schoon zijn, wordt het perceel opgegeven als perceel om uien te telen voor Indonesië. Zo kan uiteindelijk de geoogste kwaliteit van de uien roet in het eten gooien, waardoor afzet naar Indonesië niet mogelijk is.
Inmiddels is het exportseizoen naar Indonesië voor dit seizoen ten einde. Het exportseizoen naar Indonesië loopt gelijk op met 1 kalenderjaar, waarbij in januari (op basis van de bodemonderzoeken) licenties worden afgegeven. De verwachting is dat het komende jaar de uit te geven licenties, en daarmee ook de export, vergelijkbaar zullen zijn met dit seizoen. In de eerste helft van 2018 worden vooral uien vanuit Nieuw-Zeeland betrokken.
Middelsortering
Op 21 december 2017 heeft Indonesië een nieuwe eis gesteld aan de uienimport. Er mogen geen uien onder de 50 millimeter sortering worden geïmporteerd. Dit is een tegenvaller voor de Nederlandse export, omdat Indonesië normaliter een goede afzetmarkt was voor de middelsortering uien.
Voor de middelsortering wordt de afzet de komende weken dus lastiger. Nu ook Afrika grotendeels aan het wegvallen is als belangrijke bestemming voor de middelsortering, is het lastig om nieuwe bestemmingen te vinden. Exporteurs zijn volop bezig met het zoeken naar nieuwe bestemmingen voor de middelsortering uien.