Inside: Uienmarkt

Valt de export voor de middelsortering uien stil?

26 Januari 2018

Wat is de invloed van het (grotendeels) wegvallen van Afrika als exportbestemming? Voor de grove uien zijn genoeg bestemmingen te vinden, maar voor de fijne en middelsortering is het momenteel lastig om een afzetbestemming te vinden. Dit heeft zijn weerslag op de prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was een relatief rustige week in de uiensector. De reden hiervoor is de afwezigheid van exportbestemmingen voor de middelsortering uien. Nu Afrika (lees: Senegal) als bestemming aan het wegvallen is, wordt er op andere bestemmingen gehoopt. Deze liggen niet voor het oprapen en op korte termijn is er nog geen zicht op nieuwe exportbestemmingen voor de middelsortering uien.

Prijzen staan onder druk
Doordat de vraag naar de middelsortering uien terugvalt, staan de prijzen momenteel onder druk. De export van grove uien loopt goed door, maar doordat er geen afzet is voor de middelsortering staan ook deze prijzen onder druk. Een partij met 60% grove uien heeft tenslotte ook 40% uien met een middel- of fijne sortering. Aangezien deze sorteringen lastig te exporteren zijn, wordt ook de prijs van partijen met grove uien gedrukt.

De noteringen op de regionale beurzen weerspiegelen de onder druk staande prijzen. In Goes werd dinsdag 23 januari nog onveranderd genoteerd, maar in Middenmeer en Emmeloord is op woensdag 24 januari en donderdag 25 januari een min genoteerd voor zowel de fijne als de grove uien.

De gezamenlijke prijsrange van de regionale beurzen voor de fijne uien ligt tussen €5 en €7 en bij de grove uien tussen de €5,5 en €10. Vanuit de handel wordt verwacht dat de stap naar beneden de komende week nog zal doorzetten. De stemming in de markt zal daarom rustig zijn.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De notering voor zaaiuien (60%) laat in week 4 een kleine daling zien.

Baalprijzen
Het uitblijven van exportbestemmingen voor de middelsortering zorgt ervoor dat ook de baalprijzen onder druk komen te staan. Alleen de prijs voor de 80 millimeter opwaarts blijft stabiel met prijzen tussen de €19 en €20. Voor deze grove sortering zijn nog genoeg bestemmingen te vinden. De overige sorteringen staan onder druk de vanwege wegvallende exportbestemmingen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De baalprijzen tot en met 4 van 2018.

Er wordt op dit moment hard gezocht naar nieuwe afzetbestemmingen door Nederlandse exporteurs. De komende periode zal bestempeld worden als rustig, wanneer er geschikte bestemmingen zijn gevonden kan deze stemming echter zo weer omslaan.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden