Exportgebied toegelicht

Frankrijk neemt flink minder Nederlandse uien af

5 Februari 2018

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Frankrijk. Het land staat steevast in de top 20 van grootste afnemers van Nederlandse uien. Dit jaar nam het land echter minder dan 40% af, in vergelijking tot vorig jaar. Wat is er aan de hand?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit seizoen is de vraag vanuit Frankrijk vrij constant geweest. Wekelijks zijn er zo’n 200 tot 300 ton uien naar Frankrijk geëxporteerd. Tot en met week 2 nam Frankrijk dit seizoen 7.210 ton Nederlandse uien af. Dit is, ten opzichte van de 12.698 ton dat vorig jaar in dezelfde periode is afgenomen, een daling van 43%. Aan het einde van vorig seizoen kwam het totale exportcijfer richting Frankrijk uit op 22.686 ton uien.

Dat de exportcijfers dit jaar achter blijven, komt omdat Frankrijk zelf voldoende uien voorhanden heeft. In Frankrijk worden veel uien geteeld en bij een goed jaar kan het land zelfvoorzienend zijn. Dit jaar heeft er ook een areaaluitbreiding plaatsgevonden. Met name in de regio Orléans is er een groot deel bijgekomen (vooral plantuien). De opbrengsten waren dit jaar echter mager en net als in Nederland en andere Europese landen zijn er veel fijne uien geoogst.

(Tekst gaat verder onder grafiek)Dit seizoen zijn er tot week 2 ruim 7.000 ton uien naar Frankrijk geëxporteerd.

Eigen uien eerst
Chauvinistisch als de Fransen zijn, zullen zij eerst hun eigen voorraden opmaken voordat zij uien uit andere landen importeren. Door de areaaluitbreiding hebben veel exporteurs dit jaar weinig vraag gekregen vanuit Frankrijk. Wanneer Frankrijk uien importeert, zijn Spanje en Italië de voornaamste kandidaten om de markt in te vullen. Daarna is Nederland aan de beurt.

Aangezien de uien in Frankrijk erg fijn zijn en concurrerende landen met hetzelfde probleem zitten, is het mogelijk dat Frankrijk aan het einde van het seizoen nog met vraag. Het zal dan waarschijnlijk gaan om vraag naar grove uien.

Franse oogst
De uien die in Frankrijk geteeld worden, zijn (qua maatsortering) vergelijkbaar met de Nederlandse ui. De maatsortering van de uien die in Franse supermarkten liggen, is dan ook vergelijkbaar met de uien in Nederlandse supermarkten. Veel Franse uien worden geteeld op leemgrond, wat ervoor zorgt dat de uien een mooie blanke kleur hebben. De regio’s waar de meeste uien worden geteeld zijn: Orléans (regio onder Parijs), Reims, Nance, Nancy, Normandië, Bretagne en in het verleden ook Marseille. 

De uien die in Frankrijk geoogst worden, blijven bijna allemaal in Frankrijk. Er wordt slechts een klein percentage geëxporteerd (voornamelijk naar Afrika). De hoge transportkosten en het papierwerk, wat erg omslachtig is, geeft Frankrijk een lastige concurrentiepositie bij de export van uien. De baalprijzen van Franse uien liggen op dit moment op €10 voor de middelsortering en €19 voor de grove uien.Frankrijk heeft 62 miljoen inwoners en is 13 keer zo groot als Nederland (551.500 km2).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden