Exportgebied toegelicht

Uienafzet naar Mauritanië blijft goed

26 Februari 2018

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Mauritanië. Waar de afzet naar andere Afrikaanse landen een tandje terugschakelt, blijft de afzet naar Mauritanië goed. Wordt deze lijn doorgezet, of is de markt op den duur vol?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de eerste maanden van dit uienseizoen vormde Afrika de motor bij de export van Nederlandse uien. Traditioneel gezien valt de afzet richting Afrika na de jaarwisseling voor een groot deel weg. Zo zijn Senegal en Mali al weggevallen, omdat zij hun grenzen hebben gesloten voor Nederlandse uien.

Ook andere grote Afrikaanse afnemers nemen een stuk minder Nederlandse uien af, omdat zij overstappen op de lokale oogst. Een afzetgebied dat hier een uitzondering op vormt, is Mauritanië. Ook na de jaarwisseling loopt de export naar Mauritanië nog altijd goed door.

Nieuw exportrecord?
De exportcijfers van week 5 zijn het meest recent. In deze week nam Mauritanië 1.696 ton Nederlandse uien af, waarmee het op de tweede plaats kwam te staan als grootste afnemer van Nederlandse uien. In tegenstelling tot veel Afrikaanse landen blijft de afzet naar Mauritanië gedurende het seizoen vrij constant.

In het voorgaande seizoen (oogstjaar 2016) belandde Mauritanië op de zesde plek in de lijst van grootste afnemers. Het land nam toen (over het gehele seizoen) 53.750 ton uien af, wat een exportrecord betekende. Dit seizoen is Mauritanië hard op weg om dat exportrecord te verbreken. Tot en met week 5 nam het land al 40.714 ton uien af, 34% meer dan vorig seizoen in dezelfde periode werd afgenomen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De exportcijfers van uien tot en met oogstjaar 2016. 

Overschot?
Of de enorme toename gezond is, bevalt nog te betwisten. Veel exporteurs proberen voet aan wal te krijgen in Mauritanië en het gevolg daarvan is dat er een overschot is ontstaan.

Aan het begin van het seizoen is Mauritanië een belangrijk doorvoerland voor uien naar Mali. Echter, doordat Mali haar grenzen voor Nederlandse uien heeft gesloten, valt een groot gedeelte van de behoefte aan Nederlandse uien weg. De vraag naar Nederlandse uien is er wel, maar met ruim 40.000 ton zit het land voorlopig op zijn limiet.

Lokale teelt
Mauritanië teelt zelf geen uien. Bij andere gewassen, zoals rijst en peen, probeert het land wel steeds meer de teelt in eigen handen te nemen. In omliggende landen worden wel uien geteeld. Hier is de teelt, de logistiek en de bewaring niet op het niveau zoals wij dat in Nederland kennen. Het gevolg is dat deze uien vaak duurder zijn dan de Nederlandse uien. De prijs is voor importeurs doorslaggevend bij het importeren van uien.

Export verwachtingen
Voor de rest van het seizoen verwachten exporteurs dat de export naar Mauritanië goed door zal lopen. Op den duur is de markt echter vol en zal er een tandje teruggeschakeld moeten worden. Op de lange termijn verwachten exporteurs dat de export richting Mauritanië vergelijkbaar zal zijn met dit seizoen.Mauritanië heeft 4.3 miljoen inwoners en is 24 keer zo groot als Nederland (1.030.700 km2).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden